Rejtélyes tengeri szörnyekre figyelmeztetik a spanyolországi fürdőzőket

Vágólapra másolva!
Hatalmas hordómedúzát láttak egy spanyolországi tengerparton. Az élőlény veszélyes lehet a fürdőzőkre, ezért a hatóságok figyelmeztetést adtak ki.
Vágólapra másolva!

Hatalmas hordómedúzák lepték el Spanyolország déli részének, Andalúziának tengerpartját: a Costa del Sol strandolóit a hatóságok arra figyelmeztetik, legyenek különösen óvatosak. 

A hordómedúzák különös faját még a 19. században fedezték fel, de rendszertan besorolásuk kapcsán csak a közelmúltban alakult ki tudományos konszenzus. Így a medúzákhoz tartozó hordómedúzákat most már olyan fajként azonosítják, melynek képviselői óriásira is megnőhetnek, szinte lábszerű csápokkal rendelkeznek, és egyébként viszonylag gyakori vendégek Spanyolország több tengerpartján. 

A riadalmat most az okozta, hogy nagy számban tűntek fel a Costa del Sol-on, és a látott példányok rendkívül nagyra megnőnek. 

A Mirror szerint a tengerparton most sok brit turista pihen, akik beszámolóik szerint fürdőzés közben észleltek akkora példányokat, melyek súlya akár a 30-35 kg-ot is elérheti.

Jesús Bellido tengerbiológus a lapnak megerősítette, hogy a hordómedúzák felbukkanása egyre gyakoribb Málaga térségében. Különösen augusztusban és szeptemberben nő meg a számuk.

A strandolók egyik képet a másik után küldik be a helyi spanyol lapoknak a lefotózott óriási medúzákról, illetve töltik fel azokat közösségi oldalakra. Sokan megrémülnek, amikor meglátnak egy ilyen élőlényt, mely hatalmas, korongszerű testével sokkoló lehet a vízben.

hordómedúza
Egy brit turista által lefotózott példány a spanyol tengerparton

A tengerbiológus arra figyelmeztet, hogy bár méretük és megjelenésük miatt ezek az élőlények valóban kiválthatják a pánikot, csípésük nem különösebben erős önmagában. Sokkal veszélyesebb az, hogy hozzájuk köthető az úgynevezett "csípős víz" jelensége. Ez azt jelenti, hogy a medúzák nyálkaszerű sejtréteget bocsátanak ki magukból, melyek a vízbe keveredve és az emberi bőrfelülettel érintkezve rendkívül kellemetlen reakciókat válhatnak ki. Gyakori az erőteljes viszketési inger, a kiütések illetve más allergiás válaszok azon a felületen, ahol a nyálkás víz a bőrrel érintkezik, különösen a comb belső részén. A szakember szerint a tengerben fürdőzők észrevétlenül is áldozatai lehetnek a "csípős víznek".

A spanyol hatóságok körültekintésre és ha módjuk van rá, a hordómedúzák elkerülésére intik a strandolókat.

Miként az Origo megírta, néhány éve a görög hatóságok is hasonló figyelmeztetést adtak ki medúzák miatt. Akkor ugyanis népszerű nyaralóhelyek partjaira nagy tömegben sodródtak ki az egyébként nyílttengeri életmódot folytató világító medúzák. A csalánozók törzsébe (Cnidaria) és a valódi medúzák osztályába (Scyphozoa) tartozó világító medúza-félék (Pelagiidae) világszerte elterjedtek a meleg-mérsékelt illetve a szubtrópusi öv tengereiben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!