Visszaküldik az óriáspandákat Kínába a finnek

A hím panda bambuszt eszik a finnországi Ahtariban, 2018. február 17-én (Fotó: AFP/ Roni Rekomaa)
A hím panda bambuszt eszik a finnországi Ahtariban, 2018. február 17-én (Fotó: AFP/ Roni Rekomaa)
Fotó: Roni Rekomaa
Vágólapra másolva!
Döbbenetes bejelentés rázta meg az állatbarátok világát, a híres Lumi és Pyry, Finnország két óriáspandája, akiket 2018-ban hoztak Kínából, hamarosan visszatérnek szülőföldjükre. Ennek oka a mindent felforgató infláció.
Vágólapra másolva!

Az Ahtari Állatkert, ahol a pandák éltek, kénytelen volt meghozni ezt a fájdalmas döntést, miután hatalmas kiadásokkal és nagyobb adósságokkal kellett szembe néznie, írta a The Guardian.

A hím Pyry és a nőstény Lumi  2018. január 18-án érkeztek a finnországi vantaa Helsinki-Vantaa repülőtérre
A hím Pyry és a nőstény Lumi  2018. január 18-án érkeztek a finnországi vantaa Helsinki-Vantaa repülőtérre 
(Fotó: AFP/Markku Ulander)

1949-es alapítása óta a Kínai Népköztársaság pandákat küld a külföldi állatkertekbe, hogy erősítse kereskedelmi kapcsolatait, megszilárdítsa külkapcsolatait, és javítsa nemzetközi imázsát.

Fantasztikus kezdet, szomorú befejezés

Lumi és Pyry 2018 januárjában érkeztek Finnországba, nem sokkal később, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök meglátogatta a skandináv országot. A két ország között létrejött megállapodás értelmében a pandák 15 évig maradhattak volna, de a gazdasági helyzet drámaian leromlott, írja a lap. Az állatkert, amely magánvállalatként működik, több mint 8 millió eurót költött a pandák otthonának kialakítására és évente további 1,5 millió eurót kellett fordítania az állatok gondozására

„Ez az összeg magában foglalta a Kínának fizetendő megőrzési díjat is” – árulta el Risto Sivonen, az Ahtari Állatkert igazgatótanácsának elnöke a Reuters hírügynökségnek.

A pandák visszatérése az állatkert üzleti döntése volt, amelyben nem vett részt a finn kormány, és nem befolyásolhatja a két ország közötti kapcsolatokat – mondta a finn külügyminisztérium szóvivője. Annak ellenére, hogy Kína erőfeszítéseket tett az állatkert megsegítésére, a két ország végül baráti konzultációk után közösen döntött a pandák visszajuttatásáról – nyilatkozta a helsinki kínai nagykövetség a Reutersnek.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!