Percről percre

Orosz előrenyomulás több fronton, ukrán csapás az orosz hadiiparra

orosz-ukrán háború, ukrajnai háború, Oroszország, Ukrajna, tüzér, katona, térkép, napló
Ukrajna térképe egy tüzér naplójában, Luhanszkban. Október 18-i felvétel
Fotó: Fermin Torrano /Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül4 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 971. napjáról.

 

05:11
október 21, 2024
Vágólapra másolva!

Légitámadás érte Harkovot, 12 ember sérült meg

Orosz légicsapás érte az éjjel Harkivot, 12 ember megsebesült, - jelentette az ukrán rendőrség. A hatóságok szerint a sebesültek között hét nő, és öt férfi van. 
Az oroszok a várost KAB-250-es irányított légibombákkal  támadták helyi idő szerint este 10 óra körül - jelentette a rendőrség. A támadás miatt a város egyes területein megszűnt az áramszolgáltatás. Volodimir Timosko, a regionális rendőrség vezetője szerint a támadás célja Harkiv polgári lakosságának terrorizálása volt. (Kyiv Independent)
 

04:44
október 21, 2024
Vágólapra másolva!

Fico: Ukrajna NATO-csatlakozása egy harmadik világháborúhoz vezethet

A Nyugatot is részben felelősség terheli, amiért az ukrajnai háborúnak nem sikerült véget vetni - jelentette ki vasárnap Robert Fico szlovák miniszterelnök.

"Ez egy olyan háború, amelyet Oroszország a nemzetközi jog megsértésével robbantott ki. Ma azonban a Nyugat a háború folytatását támogatja, hogy ezzel térdre kényszerítse Oroszországot" - mondta Fico a TA3 hírtelevízió műsorában. Hangsúlyozta egyben, hogy 

Ukrajna NATO-csatlakozása egy harmadik világháborúhoz vezethet.

 "Nem jó ötlet Ukrajnát felvenni a NATO-ba, mert az veszélyes volna az egész világ számára. Ukrajnának e helyett semlegesnek kellene maradnia, cserébe pedig biztonsági garanciákat kapna" - húzta alá Fico, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgynevezett Győzelmi tervének egyik sarkalatos pontjára utalt. 

Bár a NATO csatlakozást nem, de Ukrajna Európai Unióba történő felvételét támogatja a pozsonyi vezetés. Szlovákia áramszállításokkal és aknaszedő rendszerekkel támogatja a kijevi vezetést, fegyverekkel azonban Fico hatalomra kerülése óta már nem. A szlovák hadiipar ugyanakkor kereskedelmi alapon továbbra is gyárt önjáró lövegeket és lőszereket az ukrán hadsereg számára. (MTI)

04:43
október 21, 2024
Vágólapra másolva!

Bloomberg: „Patyomkin-hadsereggé” változtak az európai NATO-erők

Szisztematikus csapat- és arzenálcsökkentés, következetlenségek, és logisztikai hibák miatt is csökkent a szövetség hatékonysága Európában - írta a Bloomberg.

A NATO európai haderőinek hanyatlásához nemcsak a hadseregek és költségvetések megszorítása, hanem a források pazarlása is hozzájárult. A hatóságok gyakran vásárolnak drága és csúcstechnológiás fegyvereket presztízsük növelés érdekében, ahelyett hogy fenntartanák meglévő arzenáljukat – írta elemzésében a portál.

További probléma, hogy Európában a hadseregek jellemzően helyi gyártóktól rendelnek fegyvereket a gazdaság segítése és a munkahelyteremtés reményében. A gyártási szabványok azonban országonként eltérőek lehetnek. Emiatt például az egyik NATO-tag által gyártott 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyakran nem kompatibilisek a szövetség más tagjai által gyártott fegyverekkel.

A logisztikával kapcsolatban is felmerülnek problémák: a hidegháború befejezése után a NATO-országok leállították az infrastruktúra fenntartását Európában, amely szükség esetén lehetővé tenné az üzemanyag-, élelmiszer- és lőszer utánpótlási vonalak sürgős telepítését. A szövetség más kontinensekre összpontosított, és sok évet töltött a logisztika finomhangolásával Irakban, Líbiában, Szudánban és Pakisztánban. Az elmúlt két évben a NATO folyamatosan gyakorlatokat és teszteket hajtott végre a csapatok mobilabbá tétele és az Oroszországgal való közvetlen konfrontáció forgatókönyvére való felkészülés érdekében.

 (Meduza)

 

04:38
október 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!