Percről percre

Ukrajna kulcsfontosságú területet vesztett, megszűnt egy fontos utánpótlási útvonala

tank, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, Harkov
Elhagyott ukrán tank a Harkovi régióban, 2024. október 2-án
Fotó: Fermin Torrano /Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül4 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 955. napjáról.

08:20
október 05, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5549 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5923 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 40 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

07:37
október 05, 2024
Vágólapra másolva!

Kevesen akarnak harcolni a Lengyelországba menekült ukránok közül

Pawel Zalewski védelmi miniszterhelyettes október 4-én bejelentette, hogy a lublini ukrán konzulátus megkezdte a Lengyelországban tartózkodó ukrán önkéntesek toborzását, akiket a lengyel erők képeznek majd ki.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter megjegyezte, hogy Lengyelország felkészült arra, hogy szeptemberben megkezdje a kiképzést, de 

az önkéntesek hiánya késleltette a kezdést.

„Akkoriban nem jelentkezett elég önkéntes. Úgy tudom, hogy most Ukrajna lépéseket tett a tájékoztatással, a toborzással és a folyamat népszerűsítésével kapcsolatban, így számítunk az eredményekre” - mondta Kosiniak-Kamysz a helyi hírportálnak.

A légiót júliusban mutatták be, mint Lengyelországban élő ukrán férfiakból álló, a lengyel fegyveres erők által kiképzett önkéntes katonai egységet. A légiót a Volodimir Zelenszkij elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök által július 8-án aláírt biztonsági megállapodás részeként jelentették be. (Kyiv Independent)

07:31
október 05, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz dróntörmeléket találtak Romániában

A román határőrség október 4-én egy orosz drón törmelékeit találta meg a romániai Duna-delta térségében. A hatóságok riasztották a Nemzetvédelmi Minisztériumot, amely a Román Hírszerző Szolgálattal és a Belügyminisztériummal együtt átvizsgálta a helyszínt. A drón darabjait elemzés céljából begyűjtötték.

Nem ez volt az első eset, hogy orosz drónok roncsait találták meg a NATO-országnak számító Románia területén. Oroszország többször is célba vette az ukrán kikötői infrastruktúrát az Ukrajnát és Romániát elválasztó Dunán. (Kyiv Independent)

 

07:27
október 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!