Trump csapata panaszt nyújtott be a brit Munkáspárt ellen

Donaldtrump
Donald Trump egy kampányrendezvényen.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Donald Trump csapata jogi panaszt nyújtott be a Nagy-Britanniában kormányzó Munkáspárt ellen, miután annak aktivistái az Egyesült Államokba utaztak, hogy támogassák riválisát, Kamala Harris demokrata elnökjelöltet.
Vágólapra másolva!

A brit Munkáspárt egyik munkatársa a múlt héten a LinkedIn-en fedte fel, hogy a párt csaknem 100 tisztségviselője az Atlanti-óceánon túlra utazik, hogy a november 5-i választások előtt az amerikai demokraták mellett kampányoljon a kulcsfontosságú ingadozó államokban – írja X-oldalán a Tűzfalcsoport. A Munkáspárt műveleti vezetője, Sofia Patel a múlt héten a LinkedIn közösségi oldalon közzétett, mára törölt bejegyzésében azt mondta: 

A Munkáspárt közel 100 jelenlegi és volt munkatársa utazik az Egyesült Államokba a következő hetekben, Észak-Karolinába, Nevadába, Pennsylvaniába és Virginiába. Van 10 szabad helyem bárki számára, aki rendelkezésre áll, hogy a csatatérállamba, [Észak]Karolinába utazzon - gondoskodunk a szállásról”.

 

A Munkáspárt ragaszkodik ahhoz az állításához a Politico szerint, hogy nem finanszírozza az aktivisták utazását vagy szállását, vagyis erőfeszítései a szigorú amerikai szövetségi választási szabályok keretein belül maradnak, amelyek szerint a külföldi önkéntesek nem költhetnek 1000 dollárnál többet a jelöltek segítésére. 

A Trump-kampány azonban a Szövetségi Választási Bizottsághoz intézett hivatalos levelében megkérdőjelezte ezeket az összegeket, azzal érvelve, hogy a LinkedIn-poszt azt sugallta, hogy a Labour az aktivisták költségeit állja. 

A Trump-kampány ügyvédje, Gary M. Lawkowski által a szövetségi választási szervhez (FEC) benyújtott beadvány tárgya „Panasz az Egyesült Királyság Munkáspártja és Harris elnöki kampány ellen tiltott külföldi nemzeti hozzájárulás nyújtása és elfogadása miatt." 

A Donald J. Trump for President 2024 nevében benyújtott panasz szerint - amely amerikai jogszabályokra és bírói gyakorlatra is hivatkozik - a külföldi állampolgároknak tilos „közvetlenül vagy közvetve” „pénzbeli vagy más értéktárgyat vagy értéket képviselő hozzájárulást vagy adományt nyújtani, vagy kifejezett vagy hallgatólagos ígéretet tenni arra, hogy hozzájárulást vagy adományt nyújtanak” egy amerikai jelölt támogatására. Lawkowski követelte, hogy az FEC azonnal indítson vizsgálatot az ügyben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!