Szarvval díszített emberi koponya árverezését állította le egy aukciósház

Vágólapra másolva!
Egy, az angliai Tetsworth-ban található aukciósház leállította a napokban egy szarvval díszített emberi koponya árusítását egy törzsi közösség felháborodása miatt. Az indiai Nágaföld állam vezetője úgy fogalmazott, hogy a licit az őslakosok elleni „folyamatos gyarmati erőszak” része.
Vágólapra másolva!

Egy, az indiai Nágaföld államból származó emberi koponyát nem árulnak tovább egy aukciósházban Nagy-Britanniában, miután felháborodott az állam törzsi közössége - írja az Independent.

Egy 19. századi, szarvval díszített koponya, ami egy Nágaföldről származó emberhez tartozott, volt a több mint 20 emberi maradványokat tartalmazó tárgy között,

 amelyet szerdán egynapos eladásra jegyzett az Tetsworth-i Swan Fine Art aukciósház. 

A szervezők visszavonták a koponyát a listáról, miután a Forum for Naga Reconciliation (FNR), egyházi vezetőkből és civilekből álló csoport jelezte a felháborodását.

A koponya irányárát 3500 font vagyis körülbelül 1 millió 700 ezer forintban határozták meg. 

"Változásra van szükség a politika szintjén, hogy ezek az emberi maradványok ne kerüljenek újra elő máshol. A dehumanizálás mindaddig folytatódni fog, amíg valóban nem vetünk véget ennek jogilag, és nem lesz nemzetközi tilalom az ilyesmire" - nyilatkozta Nágaföld vezetője.

Amint arról az Origo nemrég beszámolt, negyven éve gyerekek találtak egy koponyát Kaliforniában, most beazonosították az áldozatot. A panamai származású nő 20 évesen ment el otthonról, soha többet nem látta a családja. Májusban egy majdnem negyven tonnás lény koponyáját vethette partra a tenger az Egyesült Államokban.

Arról is írtunk, hogy horrorba illő jelenet fogadta a járókelőket tavaly Mexikó egyik településén: az utcán kutyák rohangáltak, szájukban emberi maradványokkal. A rendőrök egy titkos temetkezési helyet fedeztek fel, ahol legalább hét ember maradványai hevertek, emellett több sírt is találtak. Nyomozni kezdtek az ügyben, feltehetőleg az ország legveszélyesebb drogkereskedő csoportja állhat a háttérben. Egy rézkori nő túlélt két koponya műtétet 4.500 évvel ezelőtt. 

A viking kor az emberiség történetének egyik leglenyűgözőbb fejezete. A vikingek azonban korántsem egyszerű vademberek voltak, akik csak portyáztak és fosztogattak, hanem összetett társadalmi hierarchiával, virágzó kereskedelemmel és kulturális cserékkel rendelkeztek Európa nagy részével. És lenyűgöző, talán kissé bizarr módon jelezték a státuszukat: reszelt fogakkal és mesterségesen módosított koponyákkal.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!