Itt a háború újabb szakasza: már Donyeckben az észak-koreai különleges katonai alakulat

ukrajnaiháború, ukrajnai, tank
Háború Ukrajnában.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A dél-koreai hírszerzés pénteken arról tájékoztatott, hogy Észak-Korea mintegy 1500 fős különleges egységet küldött Oroszország távol-keleti térségébe. A katonák kiképzés céljából helyi támaszpontokra kerültek. Feltételezések szerint hamarosan bevetésre kerülhetnek az ukrajnai konfliktusban – adta hírül a Reuters.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat nyilatkozata alapján, az ukrán hírszerzéssel együttműködve, arcfelismerő mesterséges intelligencia segítségével sikerült azonosítani az észak-koreai tiszteket a Donyeck régióban, ahol az orosz erőkkel együttműködve észak-koreai rakéták indítását támogatják - írja a Reuters.

A hírszerzési jelentések szerint Észak-Korea több mint 13 ezer konténernyi tüzérségi lövedéket, ballisztikus rakétát és páncéltörő fegyvert küldött Oroszországba. 

Az ukrajnai harcmezőkön talált maradványok alapján összesen több mint 8 millió lövedéket juttattak el Oroszország részére.

A két ország közötti közvetlen katonai együttműködésről, amelyről korábban már az Origo és más nemzetközi sajtóorgánumok is beszámoltak, most hivatalos megerősítést adott a dél-koreai hírszerzés. 

putyin és Kim Dzsongun
Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun 2024 nyarán Phenjanban
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

Tegnap beszámoltunk arról, hogy Észak-Korea csapatokat küldött, hogy támogassák az oroszokat az Ukrajna elleni háborúban, már több mint ezer katonájuk meg is érkezett.

Jun Szogjol dél-koreai elnök rendkívüli biztonsági ülést hívott össze a hírszerzési, katonai és nemzetbiztonsági vezetőkkel, hogy megvitassák az észak-koreai katonák esetleges ukrajnai jelenlétének következményeit. A Phenjan és Moszkva közötti katonai együttműködés elmélyülésének legújabb jeleként Észak-Korea feltehetően beveti Ukrajnában reguláris hadseregének egy részét az orosz erők oldalán.

Az elnöki hivatal közlése szerint a találkozón résztvevők egyetértettek abban, hogy a helyzet komoly fenyegetést jelent nemcsak Dél-Koreára, hanem a globális biztonságra is.

A dél-koreai hírszerzés szerint október 8. és 13. között az orosz csendes-óceáni flotta hajói mintegy 1500 észak-koreai katonát szállítottak Vlagyivosztokba. 

A katonák orosz egyenruhát, fegyvereket és hamis iratokat kaptak.

oroszkatonák
Az orosz hadsereg katonái
Fotó: AFP

Az amerikai hírszerzési bizottság elnöke, Mike Turner sürgős titkos tájékoztatást kért Joe Biden elnöktől az ügyben.

Amennyiben ezek a csapatmozgások valósak, az ukrajnai háború súlyos eszkalációját jelenthetik

– írta levelében Turner.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa egyelőre nem tudta megerősíteni az észak-koreai katonák jelenlétét, de hangsúlyozta, hogy ha ez igaz, az új szintre emelné Oroszország Ukrajna elleni hadviselését. Mind Oroszország, mind Észak-Korea tagadja a katonai támogatásra és a fegyverszállításra vonatkozó vádakat.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint 2024 nyarán Észak-Korea legalább 10 ezer tengeri konténert küldött Oroszországba, amelyekben akár 4,8 millió tüzérségi lövedék is lehetett.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak adott júniusi interjúban kommentálta azt a hírt, miszerint Kim Dzsongun fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Phenjanban. A szakértő elmondta, hogy 

Oroszország számára stratégiai kérdés, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótláshoz jusson, és ezáltal megőrizze fölényét a fronton.

Észak-Korea július óta több millió lőszert adott Oroszországnak, amelyek között lehetett legalább 3 millió 152 mm-es tüzérségi lövedék és 500 ezer 122 mm-es lövedék is.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!