Újabb majom pusztult el a hongkongi állatkertben

Vágólapra másolva!
A hongkongi állatkertben a tizenkettedik majom pusztult el, miután egy fertőzés ütötte fel a fejét. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a mostani esetet ugyananaz a fertőzés okozhatta-e, amely az elmúlt 10 napban 11 másik majmot ölt meg.
Vágólapra másolva!

A most elpusztult Brazza-cerkófot október 13. óta elkülönítve tartották, miután nyolc majom elpusztult az állatkertben. A boncolások során nagy mennyiségű szepszist okozó baktériumot találtak az állatok szervezetében, amely valószínűleg a főemlősök ketrecének közelében lévő szennyezett talajból származott - közölték a hatóságok.

A ketrecek közelében földet ásó munkások feltehetően a cipőjükön keresztül hoztak be fertőzött földet

 - közölte a hongkongi kulturális, sport- és idegenforgalmi miniszter.

A hatóságok később pontosították, hogy az állatok melioidózisban haltak meg, amely egy fertőző betegség, amely a szennyezett talajjal, levegővel vagy vízzel való érintkezés útján terjedhet. A betegséget a Burkholderia pseudomallei okozza, egy talajlakó baktériumtörzs, amely a trópusi és szubtrópusi régiókban fordul elő. A hatóságok szerint bár az állatkertben élő 78 emlős egészséges, az emlősök részlegét fertőtlenítés és takarítás miatt október 14. óta zárva tartják.

A hatóságok hozzátették, hogy a mostanit megelőző két utolsó majom halálokának megállapításához további vizsgálatokra van szükség. 

A fertőzés emberre való átterjedésének kockázata „meglehetősen alacsony” - mondta Dirk Pfeiffer, a Hongkongi Városi Egyetem állategészségügyi epidemiológusa. Hozzátette, hogy a talajfertőzéses esetek Ázsiában nem gyakoriak, de „mindig aggasztó, ha hirtelen többszörös elhullás történik olyan fogságban tartott állatpopulációkban, ahol ez korábban még nem fordult elő”.

A korábban elpusztult 11 majom között a kritikusan veszélyeztetett gyapjasfejű tamarin, valamint fehérarcú sátánmajom, a közönséges mókusmajmok és egy Brazza-cerkóf is van.

A Peta állatvédő szervezet közölte, hogy aggódik az olyan zoonózisos betegségek kockázata miatt, mint a majomhimlő, amely állatokról emberre is átterjedhet.

Az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk az állatok érzelmi és fizikai egészségét, és megakadályozzuk a további halálesetek és a zoonózisos betegségek terjedését, ha nem tartjuk őket fogva „szórakoztatás céljából”, hanem inkább természetes élőhelyük védelmére összpontosítunk

- mondta a Peta kampánymenedzsere, Abigail Forsyth a BBC-nek.
 

A legkorábbi jelentés a melioidózisról Hongkongban az 1970-es évek közepéről származik, amikor 24 delfin hirtelen elpusztult a betegségben az Ocean Parkban.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!