Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Mexikóvárosi Nagydíjat a Ferrari spanyol pilótája, Carlos Sainz nyerte. A második helyen a McLaren versenyzője, Lando Norris ért célba, míg a ferraris Charles Leclerc lett a harmadik, így az olasz istálló újabb remek hétvégét zárt és közelebb került ahhoz, hogy megnyerje a konstruktőri vb-t. A címvédő Max Verstappen az agresszív manőverei miatt súlyos büntetést kapott, de így is pontot tudott szerezni Mexikóban, ám csökkent a hátránya legfőbb riválisával szemben.

A Forma-1-es Mexikóvárosi Nagydíj időmérő edzését a Ferrari spanyol pilótája, Carlos Sainz nyerte, aki így pályafutása során összességében hatodszor, Mexikóban először indulhatott az élről a vasárnapi futamon. Mögötte Verstappen, Norris, Leclerc, Russell, Hamilton, Magnussen, Gasly, Albon és Hülkenberg lett a sorrend, a körülmények pedig ideálisnak tűntek, mert ugyan felhős volt az égbolt, de eső nem fenyegette a mezőnyt.

Verstappen jobban kapta el a rajtot, Sainz levágta a kanyart, de azonnal visszaadta a vezető pozíciót a hollandnak, megúszva a büntetést. 

Cunoda már a verseny legelején Albonnak ütközött, durván kisodródott és a falba rakta az autóját, így azonnal a pályára kellett küldeni a biztonsági autót. 

A hazai közönség előtt versenyző Pérez a rajtnál belógott, ezért 5 másodperces büntetést kapott, majd a hetedik körnél folytatódhatott a futam, immár a Safety Car nélkül.

Cunoda Júki számára hamar véget ért a verseny
Fotó: AFP (Photo by Alfredo ESTRELLA / AFP)

A 9. körben Sainz megelőzte Verstappent, de a holland már azonnal kereste a visszatámadás lehetőségét, ráadásul a háromszoros világbajnok mögött szorosan ott haladt Norris. A Red Bull és a McLaren sztárja óriásit csatázott egymással, ezt viszont Leclerc kihasználta és feljött a második helyre. A vb-címvédő 10 másodperces büntetést kapott a Norris elleni szabálytalan manőveréért, míg a 400. F1-es futamán induló Alonso számára a 15. körben műszaki hiba miatt véget ért a verseny. 

Verstappen közben kapott még egy 10 másodperces büntetést a Norris elleni másik csatájáért, 

a pontszerzésért küzdő Pérez pedig Lawsonnal és Stroll-lal vívott nagy csatát.

Forma-1, F1, Mexikóvárosi Nagydíj, 2024, rajt
Verstappen túllépett egy határt, keményen meg is büntették érte
Fotó: AFP (Photo by Alfredo ESTRELLA / AFP)

25 kör után a Ferrari párosa haladt az élen, Sainz több mint 4 másodperces előnyben volt csapattársával, Leclerc-rel szemben. 

Verstappent a 27. körben hívták ki a bokszba, a Red Bullnak 20 másodpercet kellett várnia, hogy elkezdhesse a holland kerékcseréjét. 

Ezt követően a mezőny végére érkezett vissza a címvédő, aki a folytatásban a pontszerzésért küzdhetett. A futamot a 17. helyről kezdő Piastri szépen feljött, a 36. körnél a két Mercedes-pilóta, Russell és Hamilton mögött haladt a hatodik helyen, míg a megbüntetett Verstappen is sorra hagyta maga mögött a középmezőny versenyzőit. 

Az élmezőnyben a verseny felétől kezdve nem történt jelentős változás, a két Ferrari mögött Norris haladt, őket a Mercedes pilótái követték. Verstappen már a hatodik helyen autózott a 41. körben, de jelentős hátrányban volt az ötödik helyen haladó Hamilton mögött. Ekkor úgy tűnt, még az eső is elkezdhet esni, hogy újabb izgalmak történjenek a kaotikusan kezdődő mexikói futamon.

Magabiztosan haladt az élen Carlos Sainz
Fotó: AFP (Photo by Yuri CORTEZ / AFP)

A 63. körben a célegyenes elején Leclerc hibázott, majdnem a falnak csapta a Ferrarit, de korrigálni tudott, Norris viszont simán megelőzte és feljött a második helyre.

A sorrend a folytatásban már nem vátozott az élbolyban - Hamilton még megelőzte Russellt -, a Mexikóvárosi Nagydíjat Sainz nyerte Norris és Leclerc előtt, utóbbi a leggyorsabb kört is elvitte a Ferrarinak. 

A súlyosan megbüntetett Verstappen a körülményekhez képest kihozta a legtöbbet a futamából, végül a hatodik helyen ért célba, de az összetettben 10 ponttal csökkent az előnye Norrisszal szemben.

A 2024-es Forma-1-es szezon november 1. és november 3. között a sprinthétvégés Sao Pauló-i Nagydíjjal folytatódik. Négy versenyhétvégével az idény vége előtt a 362 pontos Max Verstappen vezeti a világbajnoki összetettet a 315 pontos Lando Norris, míg a harmadik Charles Leclerc-nek 291 pontja van.

Az egyéni pontverseny negyedik helyén a 251 pontos Oscar Piastri áll, mögötte Carlos Sainz 240, Lewis Hamilton 189, George Russell 177, Sergio Pérez pedig 150 ponttal rendelkezik.

A konstruktőrök között a McLaren 566 ponttal vezet, 29 ponttal megelőzve a második Ferrarit, és 54-gyel a harmadik Red Bullt.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!