Botrány Ausztráliában, III. Károly királlyal kiabáltak

Vágólapra másolva!
Ausztráliában egy szenátor gyarmatosítás elleni jelszavakat kiabált III. Károly brit király beszédét követően hétfőn a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Miközben az uralkodó távozóban volt a teremből, a szőrmeköpenybe öltözött Lidia Thorpe független őslakos szenátor odakiabálta neki: 

Ön nem az én királyon, nem a mi királyunk, önök népirtást követtek el a népünk ellen! Adják vissza a földünket, a babáinkat, a népünket, adják vissza, amit elloptak tőlünk!

A szenátor követelte, hogy az ausztrál kormány kössön megállapodást az őslakosokkal - írja a The Economic Times.

 Tavaly az ausztrálok egy népszavazáson elutasították az ausztrál őslakosok alkotmányban való elismerését és egy őslakos tanácsadó közgyűlés létrehozását célzó intézkedéseket.

Ausztrália több mint egy évszázadon át brit gyarmat volt, amely során ausztrál őslakosok ezreit ölték meg, és egész közösségeket telepítettek ki. 

III. Károly Ausztráliában október 21-én - Fotó:  Tracey Nearmy / POOL / AFP

Az ország 1901-ben de facto függetlenné vált, de soha nem vált teljes jogú köztársasággá, államfője a mindenkori brit uralkodó maradt. Ausztrália egy 1999-es népszavazáson elutasította az alkotmánymódosítást, hogy köztársasággá váljon. Most sincs ilyen reform napirenden.

III. Károly kilencnapos látogatáson tartózkodik Ausztráliában és Szamoán. 

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Ausztrália miniszterelnöke hűséget fogadott III. Károlynak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!