Megszereztek az oroszok egy Ukrajnának szállított német Leopard 2 harckocsit

Vágólapra másolva!
Szeptember 30-án közzétett az Uralvagonzavod, Oroszország legnagyobb harckocsigyártója a hivatalos Telegram-fiókján egy videót, amelyben éjszaka egy német gyártmányú harckocsit szállítottak be egy teherautóval a vállalatba. A Leopard 2 kifejezetten jó állapotban volt, csupán apró sérülések voltak rajta, vélhetően nem volt még a harctéren.
Vágólapra másolva!

A bulgarianmilitary.com arról számolt be, hogy az Uralvagonzavod szakemberei megkezdték a harckocsi alkatrészeinek, rendszereinek és egységeinek átvizsgálását. Majd ezt követően értékelni fogják "az egyes rendszerek és a zsákmányolt jármű egészének tényleges haditechnikai szintjének" eredményeit. 

 

A portál közölte, hogy ezidáig 200 német gyártmányú tankot szállítottak Ukrajnának különböző országokból a háború kirobbanása óta, legfőképpen Németországból, Lengyelországból, Norvégiából és Kanadából. Az év végéig pedig Hollandia és Spanyolország is fog küldeni összesen 80 harckocsit.

A Mandiner közölte, hogy a lap szerint az eset komoly aggodalmat válthat ki a NATO-tagállamokban, hiszen a Leopard 2 jelenleg a világ egyik legmodernebb harckocsija. Most pedig az orosz szakértők közvetlen hozzáférést kapnak a nyugati haditechnika csúcsához melyeket ezidáig a legnagyobb titokban próbáltak megtartani.

Az elemzők szerint ez a helyzet jelentős előnyt biztosíthat az orosz hadsereg számára a jövőbeni fejlesztések terén.

- írták. Hozzátették, hogy ez már nem az első eset, amikor nyugati haditechnika orosz kézre került. A háború során eddig mintegy 15 Leopard 2 tank került orosz kézre, az ukránok emellett tízet vissza tudtak szerezni ellentámadásaik során.

Ahogy arról az Origo beszámolt, nemrégen nyugati országok diplomatái és egyre több ukrajnai tisztviselő egy új béketervről tárgyaltak. Ennek értelmében Ukrajna átengedné az oroszok által elfoglalt területeket, azonban ezek csak de facto tartoznak majd Moszkvához, míg cserébe a nyugati szövetségesek felajánlják Kijevnek a NATO-tagságot.

Egyetértettek továbbá abban, hogy kompromisszumot jelenthet az orosz-ukrán háború befejezéséhez az, ha Ukrajna NATO-csatlakozásának nem feltétele, hogy az egész területét ellenőrizze – írja a Financial Times. Mint a kiadvány hangsúlyozza, ez nem jelenti azt, hogy az ukrán hatóságok és nyugati szövetségeseik elismernék Oroszország szuverenitását a 2014 óta elfoglalt területek felett.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!