Prága szigorít az esti kocsmázás szabályain, elegük van a részegekből

Vágólapra másolva!
Betiltotta a turisták szervezett éjjeli sörtúráit a prágai önkormányzat. Az intézkedést a belvárosi képviselők kezdeményezték, miután a lakosságot egyre inkább zavarta a kocsmától kocsmáig vonuló részeges turistacsoportok hangoskodása és a gyakori rendbontások - írja az MTI.
Vágólapra másolva!

Az éjjeli sörtúrákat rendező legnagyobb prágai társaság, a Prague Pub Crawl közleményében populista lépésnek nevezte a döntést, ami szerintük a zaj problémáját nem fogja megoldani, a helyzetet inkább csak rontja. Hasonlóan nyilatkozott a Drunken Monkey társaság is, szerintük 

az éjjeli zajt és rendbontásokat a szervezetlen turisták csoportjai okozzák. 

Zdenek Hrib prágai főpolgármester-helyettes újságíróknak azt mondta, hogy a problémát megvitatták a fővárosi turizmust szervező Prague City Tourism céggel, illetve az idegenvezetők szervezetének képviselőivel. 

A klasszikus idegenvezetéssel foglalkozó szervezeteknek nem volt kifogásuk az intézkedés ellen

– jegyezte meg Hrib. Az éjjeli sörtúrák betiltását a városban érvényes piaci szabályzat módosításával érte el a önkormányzat. A módosított szabályzat értelmében este tíztől reggel hatig csak az arra kijelölt helyeken szabad piaci, üzleti tevékenységet folytatni, s az úgynevezett "mozgó üzleti tevékenység" tiltva van. 

Daily Life In Prague
Az éjszakai Prága - Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Alberto Pezzali/NurPhoto

A cseh főváros jó hírnevét is védeni szeretné a döntésével a prágai önkormányzat. A városvezetésnek nem tetszik, hogy elsősorban a nyugatiak számára olcsó sörturizmus, a könnyen hozzáférhető alkohol és a szexturizmus következtében csorbul Prága hírneve, mint értékes kulturális központ. 

A cseh főváros szállodáit és panzióit tavaly 7,4 millió turista kereste fel, 25 százalékkal több, mint 2022-ben.

Korábban már írtunk arról, hogy elegük van a prágaiaknak a turistákból. Egy helyi tanácsos azt javasolta, hogy tiltsák be a városban a lány- és legénybúcsús jelmezeket. Egy lakos pedig éhségsztrájkba kezdett, így tiltakozott a Prágába érkezők által okozott túlzott zaj ellen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!