Rekordmennyiségű kokaint foglaltak le egy spanyol kikötőben

kokain
Képünk illusztráció!
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
Rekordmennyiségű, 13 tonna kokaint foglaltak le szombaton a spanyol hatóságok a Cádiz mellett található Algecíras kikötőjében.
Vágólapra másolva!

A spanyol rendőrség és vámhatóság együtt hajtotta végre annak az Ecuadorból érkezett, banánt szállító hajónak az ellenőrzését, amelynek egyik konténeréből került elő a drogszállítmány Címzettje egy alicantei gyümölcsforgalmazó vállalat lett volna - írja az MTI.

kokain
Képünk illusztráció!
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dMARCUS BRANDT

A most leleplezett bűnszervezet havi 40 konténer kokain leszállítására volt képes.

 A korábbi rekordot egy több mint 9,5 tonna súlyú kokainszállítmány tartotta, amelyet szintén Algecirasban, tavaly nyáron fogtak le. Tavaly 64 tonna kokaint koboztak el a hatóságok Spanyolország kikötőiben. Az akkor indított nyomozások mintegy 30 olyan európai bűnszervezet nyomára bukkantak, amelyek arra szakosodtak, hogy Ecuadorból szállítsák a kábítószert Európába. 

A 2023-as Európai Drogjelentés adatai szerint a szállítmányok 70 százaléka hajókon érkezik Európába és a legfontosabb célállomásai a spanyol, a belga és holland kikötők; a jelentés összeállítói ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a közelmúltban lezajlott sikeres rendőri ellenőrzések hatására 

a csempészek a kevésbé közismert, kisebb kikötők felé irányíthatják az újabb szállítmányokat.

Amint arról nemrég beszámoltunk, a rendőrség razziát tartott egy németországi pizzériában, ahol a gyanú szerint kokaint szolgáltak fel a vendégeknek. Ehhez az étlap 40-es tételét kellett megrendelni. Végül nem csak az étterem tulajdonosra csaptak le, az egész bandát elfogták. Egy nő, aki közel 100 kokaingolyót akart becsempészni Nagy-Britanniába, úgy bukott le, hogy megmutatta a határőröknek a kábítószerről készült képeket a mobiltelefonján. 

Arról is írtunk, hogy bűnösnek találtak egy rendőrtisztet, aki kokaint lopott a rendőrség bizonyítékraktárából, hogy Manchester utcáin árulja azt. A Greater Manchester Police (GMP) nyomozója, Andrew Talbot bűneire azután derült fény, hogy véletlenül elejtett egy zacskó kokaint a lánya iskolájában. Nemrég kokainnal átitatott, 16 tonnányi fagyasztott gyümölcsszállítmányt állítottak meg a hatóságok Nagylaknál a magyar-román határon, a rekordméretű drogfogáshoz a román kormányfő is gratulált.

Rekord mennyiségű kokaint találtak elrejtve egy dél-amerikai dzsungelben. A drogot Európába akarták szállítani, egy titkos leszállópálya közelében találta meg a nyomozóhatóság. Az ügyben a kábítószerellenes ügynökség (DEA) is segítette a helyi rendőröket. Guyana hatóságai közölték, hogy több mint 3,6 tonna kokaint foglaltak le, amelyet a venezuelai határhoz közeli buja dzsungelben találtak. A hatalmas drogfogást a közelmúlt legnagyobb lefoglalásának tartják a környéken. Robeson Benn biztonsági miniszter újságíróknak elmondta, hogy becslése szerint a kábítószer értéke legalább 200 millió dollár (71 milliárd forint).

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!