Megmérgeztek egy rétisast Bősnél

Vágólapra másolva!
Egy elpusztult rétisast találtak a szlovákiai Bős közelében. A rendőrség ismeretlen elkövető ellen indított eljárást.
Vágólapra másolva!

A rétisas lábán nyomkövető volt, amit az osztrák természetvédők helyeztek el rajta. Ők értesítették a szlovák hatóságokat, akik megtalálták az állat tetemét - számolt be róla a Paraméter.

Mint írták, 

a ragadozó madarat valószínűleg karbofuránt tartalmazó csalival mérgezték meg.

Ezt a mérget 16 évvel ezelőtt tiltották be Szlovákiában. Rendőrök és természetvédők átkutatták a környéket, de nem találtak további csalit. Az orvvadászok állítólag azért mérgezik a sasokat, mert azt hiszik, hogy „kirabolják a csapdáikat”. 

rétisas,elpusztul,megmérgez,Szlovákia
Márciusban találták ezt a rétisast kimerülten Törökországban. A kezelését követően, 2024. május 26-án engedték vissza a természetbe
Fotó: AFP

A rendőrség természetkárosítás gyanújának ügyében indított eljárást.

A rétisas a legnagyobb európai sas. Kontinensünk állománya élőhelyeinek elvesztése és a mérgezések miatt a '70-es években kritikus pontot ért el. Hazai populációja azóta folyamatosan nő. A rétisas a zavarásra és a környezet állapotára érzékeny faj, védelme ezért a magyar természetvédelem kiemelt feladata. Élőhelyeinek védelme, más kevésbé látványos fajok oltalmához is hozzájárul.

Amint azt korábban megírtunk, csodával határos módon menekült meg egy áramütést szenvedett rétisas. A ragadozó madarat a Kiskunsági Nemzeti Park, a Fővárosi Állat és Növénykert és a Szegedi Vadaspark együttműködésével sikerült megmenteni. Döbbenetes találkozás: képeken, amint egy fóka vizet köpött a felette repülő sasra. Arról is írtunk, hogy egy kislány az udvaron játszott egy kis norvég településen, amikor egy rétisas megtámadta. A 20 hónapos gyereket többször megkarmolta a fején a madár, a sebeit össze kellett varrni. Egy szakértő szerint ugyanez a sas támadott meg az elmúlt napokban több embert is. Tavaly letartóztattak két férfit az Egyesült Államokban, mert több ezer védett madarat, köztük kopasz sasokat és rétisasokat gyilkoltak meg és kereskedtek velük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!