Romániában riasztották a vadászgépeket

Vágólapra másolva!
Romániában egy a Fekete-tenger felől érkező, a szárazföld fölé 14 kilométeres mélységben berepülő azonosítatlan légi célpont miatt riasztották csütörtökön a vadászgépeket és figyelmeztették a polgári lakosságot is.
Vágólapra másolva!

A román védelmi minisztérium (MAPN) közleménye szerint a radarok 17 óra körül észlelték a szárazföld felé közeledő célpontot a Mihail Kogalniceanu légi támaszponttól 150 kilométernyi távolságra. 

A katonai parancsnokság által leadott riasztás nyomán a spanyol légierő Romániában légtérvédelmi járőrszolgálatot teljesítő két F-18-as, valamint a román légierő két F-16-os harci gépe szállt fel a Kogalnieanu, illetve a Borcea légitámaszpontról. 

NATO exercise "Arctic Defender 2024"
F-18-as repülők - illusztráció. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A mobiltelefonokra küldött RO-Alert üzenetekkel a civil lakosságot is figyelmeztették, hogy vonuljanak óvóhelyekre, vagy ezek híján maradjanak az épületek fedezékében távol az ablakoktól, mert fennáll a veszélye, hogy veszélyes tárgyak csapódjanak be román területre. A célpont 19 óra körül repült be a román szárazföld fölé Eforie térségében, és még 20 percen keresztül folytatta útját az ország belseje felé, majd eltűnt a radarok képernyőjéről. A MAPN szerint a négy vadászgép egyikének sem sikerült "vizuális kontaktust" teremtenie a radarok által észlelt tárggyal, és az eddigi adatok alapján "egy becsapódási zóna létezése sem valószínűsíthető". 

A légiriadót 20 óra 15 perckor lefújták és a vadászgépeket visszarendelték.

Korábban arról is írtunk, hogy szeptember végén egy orosz drón sértette meg a NATO légterét. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünkben is írtunk róla, hogy drónokkal támadják az oroszok Ukrajnát. Cikket közöltünk arról is, hogy rálőtt pisztollyal a futárdrónra az idős férfi, aki többször is látta a háza mellett és azt hitte, hogy kémkednek utána.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!