Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium

Ezt üzente Putyin Zelenszkijnek

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A Szevasztopol elleni támadás ellenére továbbra is érvényben van Vlagyimir Putyin orosz elnök békejavaslata – mondta el újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet emlékeztet, az orosz államfő június 14-én magas rangú orosz diplomatákkal tartott találkozóján tett újabb javaslatot az ukrajnai konfliktus megoldására. Eszerint

 a béke feltétele az ukrán csapatok kivonása „az új orosz régiók”, tehát a Donbasz, valamint Herszon és Zaporizsja területéről. Emellett Ukrajnának le kell tennie a NATO-hoz való csatlakozásról.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Európában új biztonsági architektúrát kell létrehozni, ez pedig nyitva áll minden eurázsiai ország előtt, amely csatlakozni kíván.

Putyin egy június 20-i sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Oroszország feltételei a háborús helyzet függvényében változhatnak. Mint elmondta, Oroszország kész reagálni az ukrajnai tárgyalásokra vonatkozó kezdeményezésekre „akár már holnap”, és hogy Moszkva javaslata „az asztalon van” – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Mint ismert, vasárnap az ukrán fél kazettás robbanótöltettel felszerelt amerikai gyártmányú ATACMS-rakétákkal támadta a Krím félszigeten található Szevasztopolt. Az orosz védelmi minisztérium szerint négy rakétát lelőttek, egy azonban a város felett robbant fel, négy civil áldozatot követelve, akik közül kettő gyermek volt, 153 ember pedig megsebesült.

Az incidenst követően az orosz külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét. Az orosz fél szerint az Egyesült Államok a korszerű fegyverrendszerek átadása révén tényleges részese lett a konfliktusnak és a kijevi kormányzattal azonos felelősség terheli az incidensért.

Az orosz hatóságok büntetőeljárást indítottak a támadás ügyében. Június 24-ét gyásznappá nyilvánították Szevasztopolban és a Krímben. Putyin részvétét fejezte ki a szevasztopoli lakosoknak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről