Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Sok francia Mbappé orrtörésén gúnyolódik, mert a meccs előtt a focista szánalmasan Marine Le Pen ellen kezdett hergelni

Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Vágólapra másolva!
Hétfőn este a francia válogatott legyőzte Ausztriát az Európa-bajnokságon; a meccsen éppen az a Kylian Mbappé törte el az orrát, aki a szuverenista Marine Le Pen ellen kezdett szánalmasan kampányolni. Sok francia szurkoló bírálni kezdte a csapatkapitány politikai szerepvállalását, és bármennyire is csúnyán hangzik, nem sajnálták különösebben a nem műveltségéről ismert focista hirtelen jött politizálhatnéksága miatt a sérülését. Amiről egyébként az osztrákok nem tehettek, Mbappé egyszerűen belefejelt az osztrák védőjátékos vállába.
Vágólapra másolva!

Az Origo itt és itt írta meg, hogy a szerepet tévesztett Kylian Mbappé eltörte az orrát a hétfői francia-osztrák meccsen. Mbappé nevetséges szereptévesztése abban rejlik, hogy a francia csapat kapitánya politizálni kezdett és - közismert politikai analfabetizmusa ellenére - Marine Le Pen és a Nemzeti Tömörülés ellen foglalt állást, az ellenük való szavazásra buzdította a franciákat. 

Mbappé a meglehetősen gyengére sikerült osztrák-francia meccs vége előtt összeütközött Kevin Dansóval, az osztrákok középhátvédjével. Hatalmas primadonna színjátékot követően véres orral és mezzel, színpadias mozdulatokkal levonult a pályáról, majd hirtelen visszament, és teátrálisan lefeküdt a földre, amiért sárga lapot kapott. Mbappé helyére Dechamps szövetségi kapitány a nagyszerű gólrekordert, Olivier Giroud-t vitte be.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Didier Deschamps szövetségi kapitány annyit mondott, hogy (Mbappé) „nincs valami jól, rossz állapotban van, az orvosi stáb kezeli, az orra sérült meg. Bonyolultnak tűnik az eset, ez a mai este fekete foltja, de nem fogok jóslatokba bocsátkozni, a francia csapat Kyliannal mindig erősebb lesz.” Azóta kiderült, hogy eltört az orra, de lehet, hogy csak az Eb után műtik meg.

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

A „Le Figaro”-ban megjelent cikkhez érkező kommentek azt mutatják, hogy nagyon sok francia szurkoló nem tudott napirendre térni Mbappé politikai szerepvállalása fölött, bírálják, „ostobának” tartják. Sőt, van aki köszönetet mond az osztrákoknak…

Az orrába került a Nemzeti Tömörülés elleni cirkusza

- írta egy kommentelő. Egy másik kommentben számonkérik rajta, hogy „provokációjával Mbappé a franciák 55%-át szélsőségezte le..”

"Kylian egy nagyszerű játékos, de maradjon a futballnál. Nem tehetek róla, de a politizálása mintha megbosszulta volna magát” -véli a „tcharp” néven kommentelő olvasó. Mások szerint mind Mbappé, mind Thuram megnyilvánulása „kritikán aluli és méltatlan volt”. „A milliomos, aki politizált és pórul járt”, olvasható egy kommentben, „Schulmeister” fedőnéven pedig arról írnak, hogy „semmit sem várnak már egy olyan csapatkapitánytól, aki politizál, és inkább a belga válogatottnak szurkolnak tovább”. „Nyilvánvaló, hogy az (orrtörés is) a szélsőjobb miatt történt” -írták többen is ironikusan. 

„Tetienne 71” kommentelő: ”Ahogy a nagyanyám szokta mondani, beleütötte az orrát valamibe, amibe nem kellett volna, és jól megverte az Isten.” Mások szerint „aki mindenbe beleüti az orrát, az így jár”. „Simbou” viccesen azt írja, hogy „most legalább 15 napig tud (Mbappé) a politikával foglalkozni, viheti magával Thuramot is, így legalább egy csatárhely is felszabadul” .     

Mbappé nyilatkozatáról egyébként megszólalt Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke is, aki alaposan helyretette a multimilliomos sztárt:

Amikor valakinek nagyon-nagyon nagy fizetése van és multimilliomos, akkor zavarba jövök, ha leckéket ad olyan embereknek, akik már nem tudnak megélni, akik már nem érzik magukat biztonságban, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy biztonsági emberek által védett negyedekben éljenek

 

- mondta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről