Egy 98 éves férfi lett a világ legidősebb szervdonora

Vágólapra másolva!
Orville Allen katonaként egy életen át szolgálta a hazáját. Halála után az orvosok megkérdeztek a hozzátartozókat, hogy felajánlanák-e a férfi máját egy 72 éves nő részére, ők igennel feleltek. Mint mondták, Allen mindig mindenkin segített.
Vágólapra másolva!

Orville Allen amerikai veterán harcolt a második világháborúban, és a koreai háborúban is, halála előtt egy jó ideig oktatóként dolgozott Missouriban. Transzplantációs szervezetek szerint ő a világ legidősebb szervdonora

 - számolt be róla az ABC News. A május 29-én meghalt férfi máját sikeresen átültették egy 72 éves nőbe.

Allen jó egészségnek örvendett, mígnem május 27-én elesett, éppen a Poplar Bluffban lévő otthonában söpörte az udvart a vihar után 

- mondta lánya, Linda Mitchelle. Az idős férfi beverte a fejét, azonnal kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. Miközben a család már búcsúzni készült tőle, a kórház megkérte a hozzátartozókat, fontolják meg, hogy felajánlják-e a máját. Tekintettel Allen korára, a kérés meglepte őket, a sebészek viszont megállapították, hogy a szerv alkalmas átültetésre. Ismerve apjuk természetét, aki mindig elsők között segített mindenkinek, a gyerekei nem gondolkodtak.

Elvesztettük apánkat, ami nagyon szomorú, de ez egy kis öröm nekünk, hiszen ez az, amit ő tett, egész életében segített másokon. Most adott még egy ajándékot valakinek

- mondta Mitchelle. Korábban a nyugat-virginiai Cecil Lockhart volt a legidősebb ember, akinek a szervet átültették. Ő 2021-ben, 95 éves korában halt, máját sikeresen átültették egy nőbe. Jelenleg több mint 100 000 ember vár szervre az országban, sokan meghalnak. Ugyanakkor egyre több idős ember ajánlja fel a szervét halála utánra.  

Mivel az orvostudomány folyamatosan fejlődik, az elmúlt öt évben arra tanítottuk az ápolónőket és a kórházi személyzetet, hogy ne gondoljanak az életkorra, amikor erről kérdezik a pácienseket

- mondta Kevin Lee, a Mid-America Transplant elnök-vezérigazgatója. Dr. David Klassen a következőt nyilatkozta: 

Az idős korban végzett szervadományozás sikeres lehet, életeket menthet. 

"A különböző szervek öregedése változó. Valójában sok transzplantációs központ nem veszi figyelembe az idősebb donorok szívét." Allen egész életében Missouri délkeleti részén élt. A második világháborúban a hadsereg légihadtestjének pilótája volt, majd a koreai háborúban a hadsereg 1. lovashadosztályánál tüzérségi kommunikációban szolgált. A háborúk után 27 évig a hadsereg tartalékos katonája volt, alezredesként ment nyugdíjba. 

Közel négy évtizeden át gazdálkodott és mezőgazdaságot tanított Poplar Bluff közelében. Felesége, Geraldine 2019-ben halt meg, három gyerekük, három unokájuk és hat dédunokájuk született. A férfi soha nem jelentkezett szervdonornak, de a család azt mondta, remélik, hogy története sokakat motivál majd. Sőt, azt mondták, már motivált is.

A temetésen sok tanítványa és barátja azt mondta, azonnal regisztrálnak donornak

- mondta Mitchelle.

Az az elképzelés, miszerint a szívünk rejti az ember „lényegét”, több lehet pusztán spirituális elképzelésnél. A szervátültetés úttörőjének számító, első emberi szívátültetések 1967-es elvégzése óta számolnak be a betegek a személyiségükben bekövetkező kísérteties és megmagyarázhatatlan változásokról. Hatvan évvel ezelőtt, 1962. december 21-én Szegeden végezte el az első magyarországi veseátültetést Németh András urológus adjunktus.

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely egy magyar donorszerv kettéosztásával két személy – egy kisgyermek és egy felnőtt férfi – életét mentette meg. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján évente átlagosan mintegy ötven szívátültetést végeznek. A transzplantáción átesett betegeknek a műtétet követő első évben eddig havonta kellett átesniük az új szerv esetleges kilökődését ellenőrző szívizom biopszián.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!