Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül16 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 925. napjáról.

 

19:27
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Új külügyminisztert jelöl ki Zelenszkij

Az ukrán parlamenti képviselők megszavazták Dmitro Kuleba külügyminiszter lemondását. Távozása a Volodimir Zelenszkij által elrendelt jelentős átalakítás része, aki szerint Ukrajnának "új energiákra" van szüksége az Oroszország elleni háború miatti kritikus időszakban – írja a Sky News. 

Zelenszkij Andrii Sybihát javasolta a korábbi tárcavezető helyére.

18:18
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

A poltavai támadás következményei

A Poltava elleni rakétatámadás során Ukrajna több olyan katonát is veszített, akiket a svédek az AWACS (repülési rádiódetektáló és irányító komplexum) működtetésére képeztek ki – ezt Alexander Merkouris brit szakértő fejtette ki YouTube- blogjában.

„Főleg drónkezelők voltak, akiket svéd oktatók képeztek ki az AWACS és más radarok üzemeltetésére <...> Az tény, hogy ez pusztító csapás volt. Ez súlyos károkat okozott Ukrajnának” – osztotta meg véleményét a szakember.

17:04
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

A kurszki offenzíva kudarcot vall

Vlagyimir Zelenszkij terve a Kurszk régió ellen indított támadással - hogy ezzel más irányokból kivonja az orosz erőket - teljesen kudarcot vallott – mondta Larry Johnson, a CIA korábbi elemzője a Deep Dive YouTube csatornának adott interjújában.

„Ukrajna úgy ítélte meg, hogy az oroszoknak <...> korlátozottak az erőforrásai” – osztotta meg véleményét a szakértő.

A szakértő úgy véli, hogy az ukrán parancsnokság terve a Kurszk régióban meghiúsult, mivel az orosz erőket nem vonták ki azokból az irányokból, ahol Kijev súlyos vereséget szenvedett.

Augusztus 6-án reggel az ukrán csapatok megpróbálták elfoglalni a Kurszk régió Szudzsanszkij körzetének egy részét. Valerij Geraszimov, az Orosz Fegyveres Erők vezérkari főnöke jelentette az elnöknek, a hadsereg leállította az előrenyomulást.

15:51
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Visszaköltözik a lakosság Herszonba

Herszon régió lakosai, akik az ellenségeskedések miatt kénytelenek voltak elhagyni a régiót, fokozatosan visszatérnek - jelentette Vladimir Saldo regionális kormányzó.

Saldo azt is megjegyezte, hogy az emberek még a frontvonalbeli területekre is visszatértek. Kiemelte, hogy a hatóságok érdekeltek a lakosság visszaköltöztetésében, hiszen a térségben most vannak munkalehetőségek, de "nincs elég ember".

Korábban Vlagyimir Saldo azt mondta, hogy a harcok befejezése és a különleges katonai műveletben (SVO) Oroszország győzelme után lehetséges a Herszon régió kikötőinek helyreállítása.

14:44
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Brjanszkban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónja megpróbálta megtámadni a Brjanszk régiót – számolt be Alexander Bogomaz kormányzó a Telegramon.

Tisztázta, hogy a légvédelmi erők egy repülőgép típusú drónt semmisítettek meg a térség területe felett. Az eset következtében senki sem sérült meg, és károkat sem jegyeztek fel – tette hozzá Bogomaz. Elmondása szerint jelenleg az operatív és a katasztrófavédelem alkalmazottai dolgoznak a helyszínen.

Nem sokkal ezután a kormányzó az ukrán fegyveres erők újabb támadási kísérletéről tájékoztatott. Újabb ellenséges drónt semmisítettek meg a régió felett – áll az üzenetében.

13:41
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Novorosszijszkban tengeri drónok támadása miatt lezárták a strandokat

Novorosszijszkban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) haditengerészeti drónjainak támadása közepette lezárták a strandokat – számolt be a város vezetője, Andrej Kravcsenko a Telegram csatornáján.

Szeptember 5-én, csütörtökön reggel pilóta nélküli hajók támadták meg Novorosszijszkot. A polgármester azzal a kéréssel fordult a partvidék lakóihoz, hogy maradjanak olyan helyiségekben, ahol nincs ablak, és ne menjenek ki a szabadba. Arra is felszólította az embereket, hogy maradjanak nyugodtak, és kövessék a hivatalos forrásokból származó információkat.

Ugyanebben az időben drónok csaptak le a Brjanszk régióra. Ma reggel három drónt lőttek le a régió felett. 

12:43
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb robbanások hallatszottak Kijevben

Újabb robbanások történtek Kijevben – számolt be a „Public” ukrán kiadvány a Telegram csatornáján.

Néhány perccel ezelőtt információk jelent meg Krivij Rihben történt robbanásokról is - írja a Lenta.

11:14
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok és egy Alder MLRS lövedék repült Oroszország felé

Szeptember 5-én Ukrajna hét drónt és egy Vilkha többszörös kilövésű rakétarendszer (MLRS) lövedékét lőtte ki Oroszország három régiójára – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

A minisztérium szerint a légvédelmi rendszerek egy Alder lövedéket és két drónt lőttek le Belgorod régió felett, további három UAV-t a Kurszk régió felett és kettőt a brjanszki régió felett. Emellett két pilóta nélküli csónakot is megsemmisítettek a Fekete-tenger északkeleti részén.
 

10:09
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna és Írország együttműködési megállapodást ír alá

Írország további 128 millió euró (140 millió dollár) katonai támogatást és legalább 40 millió euró (44 millió dollár) humanitárius segítséget ígért Ukrajnának 2024-ben. 

09:28
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Sárkányrepülőgépek Oroszország ellen

Az ukrán katonák úgynevezett "sárkányrepülőgépeket" használnak Oroszország ellen - erősítette meg az ukrán védelmi minisztérium a híreket szeptember 4-én. 

08:06
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Németország újabb légvédelmi támogatást küld Ukrajnának

Berlin további 17 IRIS-T légvédelmi rendszert rendelt Ukrajna számára – közölte Olaf Scholz német kancellár szeptember 4-én – jelentette a Bloomberg. 

06:53
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Bontani kell a zaporizzsjai atomerőmű egyik hűtőtornyát

Le kell bontani a zaporizzsjai atomerőmű egyik hűtőtornyát az augusztus 12-i tűzvész után le - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az erőműben tett látogatása során.

A tűz jelentős károkat okozott, de nem jelentett veszélyt a nukleáris biztonságra. Ukrajna és Oroszország kölcsönösen egymást vádolja a tűz okozásával.

05:57
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Helyi idő szerint reggel 6 óra 40 perckor több robbanást hallottak Kijevben - jelentette a Kyiv Independent újságírója. Az ukrán légierő dróntámadásra figyelmeztet.

05:01
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz drónokat lőtt le a fehérorosz légierő

A belarusz légierő szeptember 5-én Gomel város közelében lelőtt két orosz támadó drónt - állította a Belaruski Hajun nevű megfigyelőcsoport. Ha a katonai akció megerősítést nyer, ez lenne az első sikeres orosz drónelfogás az ország légtere felett.

Az orosz támadó drónok a jelentések szerint többször is letértek az Ukrajnát célzó légitámadások során Fehéroroszország felé, ezért vadászgépet indítottak a drónok elfogására Gomel város közelében. A város mintegy 30 kilométerre fekszik az ukrán-fehérorosz határtól.

Oroszország szeptember 5-én éjszaka újabb nagyszabású dróntámadást indított Ukrajna ellen, amely az ország több régióját célozta - közölte az ukrán légierő.

04:56
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Szumit érte több rakétacsapás, heten megsebesültek

Az oroszok tegnap mintegy 149 alkalommal támadtak Szumi területre, ezekben hét embert sebesült meg - jelentette terület katonai vezetése. A tájékoztatás szerint az oroszok egy KAB irányított légibombát dobtak Jampil községre, itt hat ember sérült meg, míg Szvesy településen, amit szintén rakétacsapás ért, egy ember sebesült meg. (Kyiv Independent)

04:51
szeptember 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!