A rendszeres mozgás az önbizalom doppingszere

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Sokszor halljuk, hogy a magyar lakosság egészségi állapota kirívóan rossz. Ezt magyarázhatjuk számos történelmi, gazdasági vagy kulturális okkal, de a szakemberek szerint fel kell végre ismernünk, hogy leginkább az életmóddal függ össze. A munkahelyi, magánéleti stressz, a szabadidő hiánya miatt keletkezett tünetek ördögi köréből tüneti vagy gyógyszeres kezelésekkel nem lehet kiszabadulni.

Forrás: MTI
Monspart Sarolta


Magyarországon egyelőre komplex munkahelyi egészségfejlesztő program alig található. Jó jelnek mondható azonban, hogy 1997-ben megalakult az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület, mely olyan hazai vállalatokat tömörít, ahol érdeklődés van valamilyen munkahelyi egészségfejlesztési tevékenység iránt. Tag lehet bármilyen szervezet, mindössze a jelképes összegű, 1000 forintos éves tagdíjat, illetve munkavállalónként további 10 forintot kell befizetni. Az egyesület főként információközvetítő szerepet tölt be, segédanyagokkal látja el a tagszervezetek képviselőit az aktuális egészségfejlesztési témával kapcsolatban. Az egyesület felmérései szerint néhány vállalatnál már folytatnak egészségmegőrző tevékenységet, de ezek általában csak egy-egy részproblémára irányulnak.

Forrás: MTI
Kocogni a kutyával is lehet


A munkáltatók szempontjából fontos érv, hogy a rendszeresen sportolók sokkal ritkábban betegek a mozgásszegény életmódot folytatóknál. A munkahelyi mozgásra ösztönző programok tehát jótékony egészségügyi hatásai mellett a hiányzások és kilépések számát is csökkentik. A közös élmény pedig a csapatszellemet, a munkatársak közötti viszonyt és a szervezeti légkört is javítja, mindemellett növeli a vállalat iránti elkötelezettséget.

A munkahelyi testedzést már nagyon kis költségigényű programokkal meg lehet valósítani. Hetente 1-2 közös sportolási alkalmat beszélhetnek meg a munkatársak munkaidő előtt, után, sőt, esetleg munkaidő alatt is. Ez lehet közös gimnasztika, futás vagy gyaloglás, de nagy előrelépés már az is, ha a számítógép előtt ülők óránként vagy akár az értekezlet közben lazításként néhány gyakorlat végeznek. A munkáltató továbbá vásárolhat dolgozói számára edzőtermi, uszoda- vagy teniszbérletet.

Te mit teszel az egészséged érdekében?http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=28780Béres Alexandra: Alakformálás mesterfokon (videokazetta)http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=41695&tag=1Ha a munkahelyen nincs lehetőség mozgásra, otthon tornázz egy kicsit!

Kicsit nagyobb szervezőmunkát igényel, de megéri a fáradságot egy-egy családi vagy más vállalatokat kihívó sportnap lebonyolítása. Nagyobb beruházással a vállalat kialakíthat saját edzőtermet, szaunát, építtethet vagy bérelhet sportpályát, működtethet sportszerkölcsönzőt is. - Az én munkahelyemen gyakorlat, hogy péntekenként a munkaidő 1 órával hamarabb ér véget; ilyenkor a Városligetben mindenki a saját képességeinek megfelelő mozgással tölti az időt, egyesek hosszabb távokat futnak, mások úsznak, vagy egyszerűen csak gyalogolnak egy jót - meséli Monspart Sarolta. - De néha már az is elegendő, ha a vezetőség egy napra elzáratja a liftet vagy távolabbra, csak sétával elérhető asztalra helyezteti át a telefonkészüléket - teszi hozzá az egészségvédő szakember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről