A rossz fogak gyengítik a sportteljesítményt

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A fogak, a szájüreg egészsége mindenki számára fontos kell, hogy legyen mind mentális, mind testi szempontból. A mindennapos emberi érintkezéseket, egy-egy értekezletet, üzleti tárgyalást könnyebbé tehet vagy akár megnehezíthet a fogak ápoltsága, illetve ápolatlansága. A rendszeresen ellenőrzött, rendben tartott fogakkal megelőzhetők a komolyabb betegségek, mint például a szívizomgyulladás vagy ízületi gyulladás, kivédhető a szervezet fizikai állapotának romlása.

- Az egyik leggyakoribb probléma a fogszuvasodás, amely a fog külső felszínén kezdődik, és fokozatosan mélyül a bakteriális folyamatok által. Ez a visszafordíthatatlan, progresszív folyamat közel kerülve a fog élő szövetéhez rendkívül heves fájdalmat okoz. Ha kezelése elmarad, a gyulladás krónikussá válik, a gyökércsúcson kis körülhatárolt gyulladás keletkezik. Ez elérheti az alveoláris (fogat körülvevő) csontot, majd a csonthártyát is. Ekkor az arc jellegzetesen megdagad, és a gennyes beolvadás terjedése súlyos, életveszélyes állapothoz vezethet. Az ilyen gyulladás legyengíti a beteg szervezetét, aki lázas, levert állapotba kerül. A másik nagy betegségcsoport az íny és a fogágy gyulladása, amely mélyre hatolva teljesen elpusztítja a gyökér tartószövetét, így a fog támaszték nélkül marad, és a különben ép fog kimozdul, elvész - mondja dr. Bartók Edina fogszakorvos.

A fogorvos pedig csak akkor segíthet, ha a beteg felkeresi, tehát az elsődleges feladat a rendszeres, alapos fogmosás és ellenőrzés. A gyerekeknek fél-, míg a felnőtteknek évente érdemes felkeresni a szakembereket még akkor is, ha látszólag semmi rendkívülit nem tapasztalnak.

A fogbetegségek fokozottan nehezíthetik a sportolók életét, mivel azok feltáratlansága kisebb-nagyobb izom- és ízületi sérüléseket, tartós fáradtságot okozhatnak, gátolhatják a fizikai állapot javulását, ezáltal befolyásolhatják a teherbírást, amely további sportsérülések forrásai lehetnek.

- A rossz fogazatra hátfájás, fejfájás, orr-melléküreg gyulladás, légzési nehézségek, izomgörcsök, ízületi panaszok, sőt akár szívizomgyulladás is visszavezethető. Felületes szájlégzést válthatnak ki a harapási eltérések, és a tünetmentes, krónikusan fennálló gyulladás, az úgynevezett fogászati góc rengeteg eltérést okozhat a vérképben, és rontja a teljesítményt. Feltétlenül meg kell említeni, hogy a fogazat elsődleges szerepe a táplálék rágása, a helyes táplálkozás pedig a jó kondíció feltétele - meséli a szakember.

Sokan úgy gondolják, hogy a fogszabályzók behatárolják az űzhető sportágakat, illetve kellemetlenségeket okozhatnak. Ez időszakosan igaz lehet, de ha valaki olyan sportágat választ, ahol ez az eszköz problémát okoz, az állandó fogszabályzó helyett válasszon éjszakait. Amennyiben ez sem jó megoldás, ma már beszerezhetők a különböző fogvédők, amelyek viselete számos sportágban - például jégkorong, küzdősportok - kötelező, és biztos segítséget nyújtanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről