A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egészségmegőrzés piaci alapon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet adatai szerint a szervezetbe juttatandó A-vitamin ajánlott napi dózisának a felét sem kapja a férfiak 70 százaléka, míg például a felnőtteknek ajánlott 12 mg E-vitaminból a férfiak 56, míg a nők 75 százaléka nem részesül. A napi 1,3 mg-os B1-vitamin-bevitel helyett még az 1 mg-ot sem éri el a férfiak 35, a nők 45 százaléka. A B2-vitaminból férfiaknak 1,8 mg-ra volna naponta szüksége, ám az adatok azt mutatják, hogy az erősebb nem képviselői közül minden negyedik még az 1,2 mg-os fogyasztást sem éri el, a nőknek pedig csaknem 40 százaléka is csak ennél kevesebbet tud a táplálkozás útján megszerezni. Hihetnénk, hogy a télen is elérhető déligyümölcsök vagy éppen a salátaevési divat legalább C-vitaminból biztosítja a szükséges szintet, ám a 60 mg-os napi ajánlott bevitel helyett 40 mg alatt fogyasztott a férfiak és a nők 35 százaléka. Vasból a teremtés koronáinak 37 százaléka kap kevesebbet, míg a biológiai okokból amúgy is fenyegetettebb, fogamzóképes korú nők csupán 18 százalékának volt elegendő a vasbevitele.

Változatosabb táplálkozásra lenne szükség

Ha a vizsgálat adatain végigtekintünk, azt gondolhatnánk, hogy hazánkban csaknem 10 millió ember szorul pótlásra vitaminokból és ásványi anyagokból. Azonban a táplálkozástudósok véleménye szerint inkább arra volna szükség, hogy megfelelő módon, azaz kellő változatossággal táplálkozzunk. A szükséges A-, D- és B2-vitamin még mindig megtalálható volna a tejben és tejtermékekben, a B12- és B6-vitamin jelentős mennyiségben a húsokban. A legjobb vasforrásnak nem a spenót, hanem a zsírmentes vörös húsok számítanak, mert azokból sokkal jobban felszívódik e fontos ásványi anyag, mint a zöldségekből. Ugyanakkor a zöldfélék és gyümölcsök fedezni tudják a szervezet karotin-, C-vitamin- és folsavszükségletét, és éppen elegendő E-vitaminhoz jutnánk a gabonafélék, főképp a búzacsíra fogyasztásával, a margarin és az étolaj használatával. Az az állítás sem igaz, hogy a génmanipulációval javított, szemre oly hibátlanná és kívánatossá tett példányokban vagy az agyonvegyszerezett földben, illetve mesterséges körülmények között termesztett zöldségekben, gyümölcsökben már nincs is ezekből a fontos tápanyagokból. Igaz, a fóliasátrak primőrjeiben mindig kevesebb található, és a szállítás, tárolás alatt is veszítenek vitamintartalmukból, ahogyan a hőkezeléssel is veszteség ér minket: ám a nyers (párolt) zöldségben, gyümölcsben még mindig megtalálható a szükséges mennyiség.

Vitaminpótlásra jó táplákozás mellett is szükség lehet

Mégsem mondható, hogy a táplálékkiegészítők, multivitamin-készítmények feleslegesek volnának, hiszen vannak olyan okok, amelyek miatt orvosi javallatra pótlásra szorulunk. Ha a szervezetünkbe a szükségesnél kevesebb vitamin jut, hypovitaminozis alakul ki. A primer (elsődleges) hypovitaminozis alapvető oka az egyoldalú és helytelen táplálkozás. Jobbára rosszul étkező idős emberekre, súlyos állapotú betegekre, krónikus alkoholistákra vagy elszánt fogyókúrázókra, a húsmentes táplálkozást követőkre jellemző állapot, ami a szükséges vitaminbevitellel gyorsan orvosolható. A szekunder (másodlagos) hypovitaminozis akkor alakul ki, ha az elfogyasztott táplálékból a szükséges vitaminok, életfontosságú szerves anyagok valamilyen ok miatt nem tudnak felszívódni. Ilyen zavart okozhat például a krónikus gyomor- és bélhurut. Másodlagos vitaminhiányhoz vezethet az is, ha a szervezet vitaminigénye megnövekszik, ám a bevitel ezzel nincsen arányban. A fokozott vitaminszükséglet természetes állapot például gyermekkorban vagy a szoptatás időszakában és szinte törvényszerű a lázas állapotban, krónikus betegségek, illetve néhány gyógyszer rendszeres szedése kapcsán.

Halmozottan veszélyeztetettek: idősek, kismamák, gyerekek

A vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-hiányos táplálkozás szempontjából halmozottan veszélyeztetettek az idősek. Szakirodalmi adatok szerint 30-60 százalékuk elégtelenül táplálkozik, így őket nagyobb mértékben fenyegeti a hiányállapotok kialakulása, s ennek nem csak anyagi okai vannak. Az időskorúak érdeklődése a táplálkozás iránt beszűkül, ami jórészt annak is következménye, hogy az idősödéssel együtt az embernek csökken az ízérzése, így nem kívánja meg s nem is élvezi az ételeket úgy, mint fiatalabb korában. Az elégtelen táplálkozásnak életmódbeli okai vannak a nyugdíjasok esetében: a magára maradt idős ember nem vezet háztartást, míg korábban a gyerekek vagy éppen az élettárs kedvéért csak-csak nekiállt főzőcskézni, önmagáért már nemigen ragad fakanalat.
Nem jobb a helyzet a növőfélben lévőknél sem: két országos felmérés adatai is azt bizonyítják, hogy már az általános iskolás gyermekek táplálkozásában is fellelhetők mindazok a kockázati tényezők, amelyekről a felnőttek esetében szólni szoktunk: a zsír-, koleszterin- és sófogyasztásuk magasabb a kelleténél, azonban vitaminokból, ásványi anyagokból nem kapnak elegendőt. Például az ajánlott napi kalciumdózis 70 százalékát sem éri el a fiúk csaknem 50, a lányok 65 százaléka. B1-vitaminból a lányok fele, a fiúk 60 százaléka, B2-vitaminból a fiúk 45, míg a lányok 30 százaléka, továbbá B6-vitaminból a fiúk 35, a lányok 18 százaléka fogyaszt kevesebbet az ajánlott napi adagnál. S úgy tűnik, hogy még C-vitaminból is kevesebbet fogyaszt a gyerekek 32-35 százaléka. A D-vitamin-bevitel is nagyon alacsonynak bizonyult, de szerencsére ezt a gondot a természet megoldja: a napfény hatására a szervezet éppen elegendőt szintetizál belőle.

A felmérés megdöbbentő adatokat tárt a kutatók elé: a több megyében és a fővárosban vizsgált felső tagozatos gyermekek 20 százaléka nem reggelizik, 27 százaléka nem ebédel a hétköznapokon, sőt még a vasárnapi ebédet is kihagyja (vagy kénytelen kihagyni) 6 százalékuk. A gyerekek 11-13 százaléka sosem vacsorázik, ennek az is az oka, hogy a hatodikos lányok körében már igen magas a fogyókúrázók aránya.
Vannak olyan vitaminok és főképpen ásványi anyagok, amelyekből eltérő az ajánlott napi dózis a nők és a férfiak esetében, így pótlásukkor is tekintettel lehetünk ezekre a különbségekre. Nyilvánvaló, hogy kalciumra minden embernek szüksége van, ám az is köztudott, hogy a változó kor után a nőknél a kalciumvesztés fokozódik, ezért nekik - orvosi javallatra - más mennyiség szükséges a csontritkulásuk megelőzéséhez. Ugyanez vonatkozik például a vasra - a női szervezet jelentős mértékben veszít vasat a "nehéz napokon". A gyártók már régen felismerték ezt, ezért már speciális készítmények is kaphatók, külön a dohányosok megnövekedett C-vitamin-szükségletének kielégítésére, megint más a stresszesebb időszakokra, más-más a menedzsereknek és a kismamáknak.

Ennyiből is látható, hogy ajánlott volna, ha egy-egy szakorvosi vizsgálat derítene fényt az esetleges hiányra, így célzottan lehetne pótolni az éppen nélkülözött nyomelemeket, vitaminokat, akár mesterséges módon is. A divatok, a szakmai értelemben nem kellően megalapozott, ám szájhagyomány útján gyorsan terjedő csodakúrák akár veszélyt is jelenthetnek a szervezetre.

Ajánló:

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!