A mindennapi Ă©tkezĂ©snek megfelelĹ‘ mennyisĂ©gű energiát kell tartalmaznia ahhoz, hogy a beteg kiegyensĂşlyozottan Ă©lhessen, el tudja látni feladatait. Ăśgyelni kell az ideális testsĂşly elĂ©rĂ©sĂ©re, megtartására Ă©s a hĂzás elkerĂĽlĂ©sĂ©re. MegfelelĹ‘ mennyisĂ©gű szĂ©nhidrátbevitellel a vĂ©rcukor-ingadozást rendszeresen 10 mmol/l alatt szĂĽksĂ©ges tartani, el kell kerĂĽlni hipoglikĂ©miás rosszullĂ©tet. CĂ©l, hogy a diĂ©ta betartásával a diabĂ©tesz szövĹ‘dmĂ©nyeit megelĹ‘zzĂ©k, kĂ©sleltessĂ©k.
A megfelelő diéta betartása érdekében célszerű tisztában lenni az alapszempontokkal.
A cukorbeteg Ă©trend alapelvei
LegfĹ‘bb szempont: az Ă©trend energiatartalma. Ez annyit jelent, hogy mindenkinek naponta annyi energiát (kalĂłriát) kell magához vennie, hogy fedezze szervezete energiaigĂ©nyĂ©t, azaz biztosĂtsa a jĂł közĂ©rzetet, a testsĂşly állandĂłságát Ă©s a munkavĂ©gzĹ‘ kĂ©pessĂ©get. Akinek testsĂşlyát csökkentenie kell - mert anyagcsere-állapota ezt kĂvánja - annak 20-40%-kal alacsonyabb energiatartalmĂş Ă©trendet kell tartania. A felnĹ‘tt fĂ©rfiak Ă©s nĹ‘k energiaigĂ©nye kĂĽlönbözĹ‘, a testmagasság Ă©s a fizikai aktivitás fĂĽggvĂ©nyĂ©ben.
Második szempont: az Ă©trend tápanyag-összetĂ©tele. Ez ideális esetben azt jelenti, hogy az energiát adĂł tápanyagok (fehĂ©rje, zsĂr, szĂ©nhidrát) megfelelĹ‘ arányban legyenek jelen a napi Ă©tkezĂ©sben. Azaz, a táplálĂ©kkal bevitt energia 15-20 százalĂ©kának fehĂ©rjĂ©bĹ‘l, 30 százalĂ©kának zsĂrbĂłl, 50-55 százalĂ©kának szĂ©nhidrátbĂłl kell származnia. Ha e kedvezĹ‘ tápanyag-beviteli arányok megváltoznak, pl. kevesebb a szĂ©nhidrát Ă©s több a zsĂrbevitel, vagy több fehĂ©rjebevitel jellemzi az Ă©trendet, a táplálkozással összefĂĽggĹ‘ betegsĂ©gek (elhĂzás, szĂv-, Ă©s Ă©rrendszeri zavarok) kockázata jelentĹ‘sen megnĹ‘het.
Miután az energiaszĂĽksĂ©glet tág határok között mozog, az egyĂ©nenkĂ©nt elfogyasztandĂł tápanyagok mennyisĂ©ge is kĂĽlönbözĹ‘. Ez a szĂ©nhidrátok esetĂ©ben a naponta Ă©s az egyĂ©nenkĂ©nt elfogyaszthatĂł mennyisĂ©gnek akár 100 - 375 g közötti ingadozását is jelentheti. MindebbĹ‘l következik, hogy a diĂ©ta energia- Ă©s szĂ©nhidráttartalmát egyidejűleg ajánlatos meghatározni Ă©s az Ă©trend összeállĂtásakor figyelembe venni, mivel e kettĹ‘ elválaszthatatlanul összetartozik.
Például egy 1800 kcal/nap energiatartalmú étrendnél 900 kcal/nap energiát - a napi összenergia bevitel felét - kell a szervezetbe juttatni szénhidrát formájában. Ha 1 g szénhidrát elégetése során 4 kcal energia keletkezik, akkor 900 esetén (900:4), tehát 225. Ezért egy 1800 kcal napi energia tartalmú étrendben 225 g szénhidrátnak kell szerepelnie.
Ajánlat