Az egészség új generációja: a "Fit-Kidek"

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fit-Kid bajnokságok

Mivel minden sportágnak szüksége van utánpótlásra, ezért nem váratott sokáig magára a gyermek versenyrendszer kidolgozása sem. A magyar példa aztán ragadóssá vált: több ország élénken érdeklődött a program iránt, így 1999 novemberében Barcelonában megrendezték az első nemzetek közötti gyermek-fitneszbajnokságot. Ezt 2000 novemberében egy magyarországi nemzetközi verseny követte, melyet Győrött tartottak.

A gyermekek azonban nemcsak a versenysport célpontjai. A Fit-Kid mozgalom révén megvalósulhat a gyermekek egészséges életmódra, táplálkozásra és a rendszeres testmozgás iránti igény kialakítására nevelése. A fitnesz, mivel nemcsak sport, hanem életforma, életfilozófia is egyben, teljes embert kíván nevelni. A jelszó: harmónia és esztétikum külső megjelenésben és a szellemi, belső tulajdonságokban egyaránt.

A Magyar Fitness Szövetség 1997 óta rendszeresen rendez Fit-Kid bajnokságokat. A versenyrendszerben ma már 500-nál is több gyermek vesz részt. Ez azonban nem tükrözi a sportággal foglalkozók teljes létszámát, hiszen a szigorú bírák előtt csak a legjobbak mutatják be tudásukat. A háttérben egyre növekvő létszámú tanfolyamok, sportfoglalkozások állnak. 2000 óta már a fiúkat sem hagyják ki a jóból, és ugyanettől az időponttól 3-6 fős csapatoknak is rendeznek versenyeket.

A versenyek menete

A Fit-Kidet összetett sportágnak tartják. Merít szinte az összes rokon sport- és művészeti ágból (balett, torna, ritmikus gimnasztika, aerobik, jazz-balett, tánc). A versenyrendszerben 6 és 18 éves kor között indulhatnak a gyermekek; a korcsoportok a diákolimpiai beosztásnak megfelelőek. Az I. (6-8 évesek) és II. (9-10 évesek) korcsoportok indulóinak egyetlen fordulóból áll a verseny, melyben egy 90 másodperces koreográfiát kell előadniuk. A III. (11-12 évesek) és IV. (13-14 évesek) korcsoportokban a feladat kiegészül egy úgynevezett testfordulóval. Ennek során a versenyzők leginkább kétrészes fürdőruhához hasonlítható fitneszruhában vonulnak fel. A bírák itt már a testalkati adottságokat és az izomrendszer fejlettségének fokát is nézik.

A gyermekek kiválasztása

Fontos, hogy korán ki tudják választani a sportág kívánalmainak megfelelő alkatú gyerekeket. Így elkerülhetőek a későbbi kudarcok és csalódások. Nem titok, hogy mint máshol is, az élsportban csak a megfelelő adottságokkal és tehetséggel rendelkezők vehetnek részt. A fitnesz világából azonban a többieket sem rekesztik ki, hiszen az életformában nincs verseny, csak a javunkra válhat. A legnagyobbak - junior, azaz V. korcsoportban - már a felnőtt versenyekhez hasonlóan három fordulóban zajlik a megmérettetés. Az első a "Szépség, tartás, kisugárzás", ahol estélyi, illetve valamilyen elegáns ruhában jelennek meg a - főként - hölgyek és pár mondatban bemutatkoznak. Az "Izomtónus" fordulójában a bírói testület a testalkatot és izomtónust már tüzetesebben is megvizsgálja, többször körbefordulnak a versenyzők. Mind a kidolgozatlan izomzat, mind a body-buildinges, azaz a testépítőkéhez hasonló túlzások negatívumként értékelődnek.

A gyakorlati forduló minden korosztályban szinte azonos. A versenyzőknek egy 90 másodperces, szabadon választott zenére koreografált gyakorlatot kell bemutatniuk. A gyakorlatnak négy elemcsoportból - akrobatika, erő, gimnasztikai ugrások és hajlékonyság - választott elemeket kell tartalmazniuk. Az egy koreográfiában előadható elemek száma előre meghatározott, hiszen a tökéletes technikai végrehajtáson kívül a show-szerűség megjelenítése is igen fontos cél. Pozitívumként értékelődik, ha a gyakorlatnak van kerete, története vagy valamilyen különleges eszközt használ a versenyző. Az előadásmód, a magabiztos bemutatás, annak tükröződése, hogy a gyermek szereti, amit csinál és ezzel magával ragadja a közönséget, a művészi hatás pontszámban jelenik meg.

A tanfolyamokra már az egészen kicsiket is várják, akik aztán a már említett rokon sportágak alapjait elsajátítva és a fitnesz filozófiájának megismerésével válhatnak versenyzőkké. Előnyt jelenthet, ha a gyermek valamilyen hasonló sportban már megtette az első lépéseket. Az órák, edzések anyaga a fitnesz sportnak megfelelően szerteágazó: akrobatika, erősítés, az ízületi mozgékonyság fejlesztése mind-mind megoldásra váló feladat. A modern zene, a felszabadult tánc pedig jó hangulatúvá varázsolja az edzéseket.

Az érdeklődők a Magyar Fitness Szövetség Fit-Kid Irodájának (06-56) 425-414-es telefonszámán kaphatnak bővebb felvilágosítást, illetve segítséget, hogy mindenki találjon a lakhelyéhez közeli edzési lehetőséget magának.

A budapesti Budagyöngye Mozgásstúdió Fit-Kid-versenyzőit arról kérdeztük, miért is nem tudják már elképzelni az életet az edzések nélkül:

Csongrádi Natali (10 éves): "Amikor az iskolában már az utolsó órához érkezünk, csak arra tudok gondolni, hogy mit fogok aznap az edzésen tanulni. Mindig elhatározom, hogy nagyon ügyes leszek. Otthon is sokat gyakorolok, szerencsére a szobámban elég nagy hely van, így eddig még semmit nem romboltam le a lakásban."
Murris Andrea (13 éves): "Én imádom a fitneszt! Korábban kipróbáltam már a jazzbalettet és a művészi tornát is, de a fit-kidben pont az a jó, hogy minden, amit szeretek, benne van. Itt kedvemre táncolhatok, és még akrobatikus elemeket is megtanulok."
Greinstetter Anita (13 éves): "Szerintem nincs ennél jobb sport. Tetszik a sok tánc, a modern zene. Szeretnék még több elemet megtanulni, és még jobban megerősödni."
Maholányi Orsolya (10 éves): "Azért szeretek például edzésre jönni, mert mikor esetleg rossz kedvem van, itt mindig felvidulok. A versenyzést pedig azért szeretem, mert megmutathatom a közönségnek, mi mindent tudok. Tetszik, ahogy elámulnak."
Gaál Stefánia (12 éves): "Lányoknak mindenképpen a fitnesz a legjobb sport! Nőies, változatos és izgalmas, az edzéseken pedig jó hangulat."

Korábban

Aerobik gyerekeknek: zenére mozogni jó

Ajánlat

Fitkid honlap

Fitness Duo Iskola

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről