Miért felelős immunrendszerünk?
Immunrendszerünk elsősorban a fertőzésekkel szemben véd meg bennünket, megfelelő és hatékony működéséhez vitaminok és ásványi anyagok kiegyensúlyozott bevitelére van szükségünk.
Immunrendszerünkre kedvezőtlenül hatnak a nehézfémek, a túlzott alkohol- és túlzott koffeinfogyasztás, dohányzás, nagy mennyiségű és indokolatlan gyógyszerfogyasztás, valamint a levegőszennyeződés. Például a levegőszennyeződés csökkenti a vitaminok és ásványi anyagok hatását.
Az immunrendszert súlyosan károsítják a nehézfémek (pl. ólom, kadmium), melyek elsősorban olyan élelmiszerben találhatók, amelyeket a kipufogógázok szennyeztek, emellett a trágyán termelt gombákban, valamint a szennyezett vizekből származó kagylókban és rákokban. Figyeljünk arra, hol vásárolunk zöldséget!
A szabad gyökök hatása
A szabad gyökök a szervezet természetes védekezéséhez és anyagcseréjéhez tartozó kémiai folyamatokban szabadulnak fel, és fokozott képződéskor, pl. sugárzás esetén, fertőzéskor, bizonyos ételek túlzott fogyasztásakor igen megszaporodhatnak, és lehetővé teszik a rosszindulatú folyamatok beindulását.
Ennek elkerülése érdekében antioxidánsokat és gyökfogó vegyületeket alkalmazunk, melyek visszaszorítják a kellemetlen folyamatokat. Tekintsük át, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztanunk annak érdekében, hogy óvjuk szervezetünket és egészségünket!
Az étkezés szerepe az immunrendszer erősítésében
Szervezetünk természetes ellenálló képessége növelhető, ha étrendünkben bőven előfordulnak a vitaminok, ásványi anyagok, de lehetőség szerint ne szintetikus formában, hanem zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből, húsokból és tejtermékekből összeállítva.
Igen fontos tápanyag a cink, melynek hiánya igen súlyosan érinti az immunrendszerünket. Hasznos cinkforrás a sovány marhahús, tökmag, valamint a ritkábban fogyasztott osztriga.
A B12-vitamin hiányában szintén fogékonyabb szervezetünk a fertőző megbetegedések iránt, mint amilyen például az ismét fenyegető tuberkolózis. E vitamin megtalálható a húsokban, tojásban, halban és dúsított gabonafélékben. Különösen a vegetáriánusoknak kell fokozottan figyelniük a pótlására.
Az A-vitamin is kulcsfontosságú, mely a sajtokban, tojásban és májban található.
A legtöbb gyümölcs és zöldség C-vitaminban igen gazdag, a citrusfélék mellett ne felejtkezzünk meg a savanyú káposztáról, homoktövisről sem!
A tengeri halakban, olívaolajban, csonthéjas gyümölcsökben található D-vitamin szintén elengedhetetlen.
Az egyik legjobb gyökfogó, antioxidáns hatású vitamin az E-vitamin, felelős például azért is, hogy a bőr fiatalosabb maradjon. E-vitamin található a növényi olajokban, a gabonacsírákban, zöld növényekben.
A szelén az oxidációs és redukciós folyamatokban tölt be fontos szerepet, tengeri halakban, húsban, gabonamagvakban található, vagy pl. szelénes kenyérben.
A zöld tea polifenoljainak antioxidáns hatása a keringési problémáink megelőzésében jelentős szerepet tölthet be. EGCG nevű polifenolja az egészségeseket megkímélve, pusztító hadjáratot indít a rákos sejtek ellen, valamint az azok növekedéséhez szükséges enzim termelődését is gátolja.
Kiss Erika dietetikus