Ideális esetben a napi energiamennyiség 15%-át fehérjék, 30%-át zsírok és 55%-át szénhidrátok alkotják. Ahhoz, hogy ezt az arányt be tudjuk tartani, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett a gabonafélék és cereáliák étrendünk alapját kell, hogy képezzék. A fent említett csoportok közös tulajdonsága, hogy szénhidráttartalmuk mellett fontos rostforrások. Jelentős rosttartalmúak: zab-, rozs-, búzakorpa és -pehely, búzacsíra, barna rizs, graham liszt, Bakonyi barna kenyér, stb. A napi ajánlott rostbevitel egészséges felnőtt esetén 25-30 g/nap.
A gabonafélékből, tejből álló, friss gyümölcsökkel kiegészített reggeli segítségével a napot jól kezdhetjük, hiszen komplex szénhidrátokat, rostokat, állati eredetű fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz!
Az egészséges reggeli mindig tartalmazzon
- valamilyen gabonafélét,
- a folyadékok közt reggelire legoptimálisabb összetételű a tej, de a gabonapelyhekhez kiváló választás, ha a joghurtok, gyümölcsjoghurtok és kefirek különböző fajtáiból választjuk ki a nekünk megfelelőt.
A tej esetében meg kell említeni az utrapasztőrözött (UHT) tejeket is. Sokan úgy vélik, nem illenek be az egészséges táplálkozásba. Ez tévedés! Mai világunkban az élelmiszerek mikrobiológiai biztonsága elődleges. Az UHT tejek fehérje-, zsír-, szénhidrát- és ásványianyag-mennyisége nem változik a technológia hatására, vitamintartalmuk is csak kismértékben. Ha a nyers tejet választjuk, akkor azt a mikrobiológiai biztonság miatt feltétlenül fel kell forralni, ami tápanyagveszteséggel jár. Emellett a piacon vásárolt nyers tejnek jóval magasabb a zsírtartalma, ajánlott lefölözni, hogy ne terheljük a szervezetünket felesleges energiával.