Ananászos torta
Hozzávalók: 1 db karikákra vágott ananász (konzerv is lehet), 4 db tojás, 10 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db citrom reszelt héja, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál olvasztott Rama margarin, 0,5 liter habtejszín, 25 dkg tehéntúró, 8 dkg cukor, 1 csomag zselatin
A tojásokat szétválasztjuk, a
sárgájukhoz hozzáadjuk a 15 dkg cukrot, a
vaníliás cukrot, a citromhéjat és négy
evőkanál vizet, majd alaposan kikeverjük.
Ezután hozzáadjuk a liszttel elkevert
sütőport, az olvasztott Rama margarint és egy
evőkanál kakaóport. Jól összedolgozzuk,
majd a keményre felvert tojásfehérje habot
óvatosan belekeverjük.
Margarinnal kikenjük, majd kilisztezzük a kapcsos
tortaformát, beleöntjük a tésztát
és előmelegített sütőben, 180
°C-on, 20 percig sütjük.
Az ananászkarikákat lecsepegtetjük és
megfelezzük. A tejszín kétharmadát
felverjük. A túrót áttörjük,
cukorral, citromhéjjal és vaníliás cukorral
ízesítjük, ezután a maradék
tejszínnel elkeverjük. A zselatint
felfőzzük, dermedés előtt a
túrókrémhez adjuk, majd óvatosan
hozzákeverjük a felvert tejszínt.
|
A megsült és kihűlt tortát három
lapra vágjuk. Az első lapot a krémmel
vékonyan megkenjük, körkörösen
ráfektetjük az ananász-szeleteket és
újra krémet kenünk rá.
Ráhelyezzük a második tortalapot,
megismételjük az előző folyamatot és
beborítjuk a harmadik lappal. A tetejét
díszíthetjük tejszínhabbal és
ananászdarabokkal, vagy 10 dkg
étcsokoládéból készített
csokoládémázzal. Jól behűtve
tálaljuk.
Tipp: ha a tortát forró vízbe mártott,
vékony pengéjű, éles késsel
szeleteljük, nem törik meg a
csokoládémáz.
Duna-hullám
Hozzávalók:
a tésztához: 37,5 dkg Rama margarin, 25 dkg
minőségi kristálycukor, 7 db tojás, 25 dkg
liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1
evőkanál aprított mandula, 2 evőkanál
kakaó, 2-3 evőkanál tej, Rama margarin a
sütőlap kikenéséhez
a töltelékhez: 1 üveg meggykompót (kb. 37
dkg)
a tetejére: 15 dkg Rama margarin, 1 csomag
vaníliaízű pudingpor, 1/2 liter tej, 4
evőkanál minőségi kristálycukor, 1
csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál porcukor
a bevonathoz: 20 dkg tortabevonó, 2
kávéskanál étolaj
A margarint addig keverjük a cukorral, amíg fel
nem oldódik. Ezután a tojásokat egyenként
hozzákeverjük. A lisztet összekeverjük a
sütőporral és a margarinos keverékhez adjuk.
A tésztát megfelezzük, egyik felét
aprított mandulával, a másik felét a tejjel
elkevert kakaóval ízesítjük.
A tepsit kikenjük margarinnal, először a
világos színű tésztát öntjük
bele, majd rárétegezzük a sötét
színűt és elsimítjuk. A meggyet
lecsepegtetjük és szétterítjük a
felületén. A tésztát előmelegített
sütőben, 175 °C-on kb. 30 percig
sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A pudingport négy evőkanál tejjel simára keverjük, a maradék tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felfőzzük, a pudingporos tejet hozzáadjuk, még egyszer felforraljuk, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral felhabosítjuk, kanalanként hozzákeverjük a vaníliapudingot és a krémet a kihűlt tésztára kenjük. A tortabevonót az olajjal vízfürdőben megolvasztjuk és bevonjuk vele a tésztát. A még meg nem dermedt bevonatra egy villával díszítésként hullámokat rajzolunk.
Méteres kalács
Hozzávalók:
a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 4 db
tojás, 1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, 1 csomag
sütőpor, 4 evőkanál kakaó.
a krémhez: 25 dkg RAMA margarin, 20 dkg porcukor, 1 tasak
puncs puding, 2 dl tej.
a csokimázhoz: 3 dkg RAMA margarin, 20 dkg porcukor, 3
evőkanál kakaó, 3 evőkanál víz.
A porcukrot a tojások sárgájával habosra
keverjük, majd hozzáadjuk a meleg vizet, az olajat, a
liszttel előzőleg elkevert sütőport, a
keményre felvert tojásfehérje habot és az
egészet jól összekeverjük.
A masszát kettéosztjuk, egyik feléhez
hozzákeverjük a kakaót és őzgerinc
formában mindkét tésztát
megsütjük (180 °C, kb. 20-20 perc), majd ha
kihűlt, megtöltjük.
A krémhez a RAMA margarint a porcukorral habosra keverjük. A tejjel elkészítjük a pudingot és ha kihűlt, a kikevert margarinhoz adjuk. Az elkészült tésztát felszeleteljük, felváltva (egy világos, egy sötét) megkenjük a krémmel és jó szorosan sorba rakjuk. A tészta tetejét csokimázzal vonjuk be, másnap, ferdén szeletelve tálaljuk. Díszíthetjük még gyümölcsvelővel, befőttel és tejszínhabbal.
A mázhoz a porcukrot a kakaóval és a vízzel sűrű péppé főzzük, majd ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint.