Töltött pulyka
Hozzávalók: 1 db bébipulyka, 35 dkg gesztenye, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg sertéslapocka, 2 db tojás, 1 dl tejszín, 2 dkg vaj, 1 evőkanál Knorr Delikát ételízesítő, csipet őrölt fekete bors
A gesztenyét megtisztítjuk, vajban megpároljuk, lehűtjük. A sertéslapockával együtt finomra daráljuk. Keverőtálba tesszük, ízesítjük őrölt fekete borssal, ételízesítővel. A tojásokat, a tejszínt is hozzáadjuk, alaposan összedolgozzuk. A tisztított bébipulykát, kívül-belül bedörzsöljük az ételízesítővel. Vékony szalonnacsíkokkal megtűzdeljük, majd betöltjük a gesztenyés töltelékkel. Formázzuk, tepsibe tesszük, és előhevített zsírral leöntjük. Közép meleg sütőben, lassú sütés mellett, sokat locsolva pirosra sütjük.
Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 2923 kJ/696 kcal
A CarpaVin italajánlata: Heimann chardonnay 1999
Ünnepi halászlé
Hozzávalók: 1,5 kg ponty, 30 dkg belsőség, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg fűszerpaprika, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 2 db halászlékocka, só.
A halat alaposan megtisztítjuk, kívül-belül jól lemossuk. A tejet és ikrát félretesszük. A farokból, fejből vékony szeletekre vágott vöröshagymával, sóval hal alaplevet főzünk.
Átszűrjük, hozzáadjuk a halászlékockát, a kockákra vágott paprikát és paradicsomot.
Forráskor meghintjük fűszerpaprikával, beletesszük a halszeleteket, belsőségeket, és lassú tűzön még kb. 10 percet forraljuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1447 kJ/345 kcal
A CarpaVin italajánlata: Herger kékoportó 2000
Karácsonyi vegyestál
Busacsíkok dióval bundázva
Fokhagymás harcsaszeletek
Gesztenyés pulykaérmék
A kétujjnyi vastagságúra vágott, enyhén besózott busacsíkokat lisztbe, felvert tojásba durvára tört dióval elkevert zsemlemorzsában megforgatjuk. Aranysárgára sütjük.
A harcsaszeleteket roston pirosra sütjük, úgy hogy az utolsó percekben hozzáadjuk a megtisztított, félbevágott fokhagymagerezdeket is.
A besózott, kb. 5 dkg-os pulykaszeletkéket lisztbe, tojásba és durvára vágott, párolt szelídgesztenyébe forgatjuk. Forró olajban kisütjük. Vegyestálunkra köretként petrezselymes burgonyát kínálunk.
Elkészítési idő: 120 perc
Egy adag: 3116 kJ/742 kcal
A CarpaVin italajánlata: Aliscavin olaszrizling barrique 1999
Korábban: