Roquefortos almák
Hozzávalók: 8 db zöldalma, 2 db krémsajt, 10 dkg roquefort sajt, 2 fej lilahagyma, 3 db paradicsom, 1 fürt szőlő
A megmosott almákat félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk. A krémsajtba keverjük a finomra vágott lilahagymát, a kockázott paradicsomot, a megmosott, félbevágott szőlőszemeket, a reszelt roquefort sajtot. Betöltjük vele az almákat. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1125 kJ/268 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - tokaji szamorodni édes
Ínyenc bevert tojás
Hozzávalók: 40 dkg darált hús, 1 zacskó fasírt fűszerkeverék, 4 db tojás, 20 dkg meggy (befőtt), 10 dkg sajt, 2 dkg liszt, 3 dkg margarin, 1 kávéskanál currypor, 1 dl tejszín, 5 dkg ribizli (lekvár), só, cukor, citromlé
A húsból a fűszerkeverékkel vagdaltat készítünk, pogácsákra formázzuk, majd forró olajban kisütjük. A tojásokat bő, sós, ecetes, kb. 90 fokos vízbe ütjük. 2-3 percig abáljuk, majd szűrőkanállal kiemeljük. Közben világos rántást készítünk. Tejszínnel felengedjük, kevés cukorral, sóval, citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a kimagozott, feldarabolt meggyet, a ribizlit és a reszelt sajt negyed részét. Tálaláskor a húspogácsákra tesszük a bevert tojásokat, és azokat bevonjuk a sajtos gyümölcsmártással.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1840 kJ/440 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - balatonakali merlot 2001
Grillezett almacsemegék
Hozzávalók: 4 db alma, 20 dkg csiperkegomba, 10 dkg kajszibarack, 20 dkg csirkemáj, 5 dkg bacon, 10 dkg sajt, 1 dl olaj, 1 kiskanál Knorr Delikát fűszerkeverék, morzsolt majoránna, őrölt bors
Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk. A gombát megpucoljuk, alaposan megmossuk, kisebb cikkekre vágjuk. A kajszibarackot meghámozzuk, magtalanítjuk, felszeleteljük. Az apró kockákra vágott szalonnát kevés előhevített olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, felkockázott csirkemájat. Ízesítjük a fűszerkeverékkel, morzsolt majoránnával, őrölt borssal. Betöltjük az almakoronákba, meghintjük reszelt sajttal, majd sütőben aranysárgára sütjük.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1010 kJ/240 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - tokaji furmint 1999
Narancsos parenyica
Hozzávalók: 3 db parenyica sajt, 10 dkg paradicsom, 1 szál kígyóuborka, 30 dkg narancs, 1/2 db citrom
A narancsokat félbevágjuk, a gyümölcshúst kivájjuk. A paradicsomot, kígyóuborkát jól megmossuk, kisebb szeletekre vágjuk, ugyanígy a parenyica füstölt sajtot is. Mindezt összekeverjük, és a narancsokba töltjük. Szűrt citromlével meglocsoljuk, fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1155 kJ/275
Ajánlott ital: száraz fehérbor - dörgicsei ottonel muskotály 2001
Barackos csirkemellsteak
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 20 dkg kajszibarack, 2 db sülthússzaft-kocka, 15 dkg sajt, 1 dl olaj, só, reszelt gyömbér
A megmosott csirkemellből 15 dkg-os szeleteket vágunk. Enyhén potyoljuk. Mindkét oldalát meghintjük sóval, reszelt gyömbérrel. Kevés előhevített olajon elősütjük. A megmosott, megpucolt, magtalanított kajszibarackot felszeleteljük, a húsra halmozzuk. Meghintjük reszelt sajttal. Forró sütőben aranysárgára sütjük. A csirke visszamaradt zsírjában feloldjuk a sülthússzaft-kockákat. Tálaláskor ezt öntjük a csirke-steakek alá. Párolt zöldségekkel körítjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1050 kJ/250 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - bátaapáti tramini 2001