Epres álomkaják

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Eper balzsamecettel és mascarponéval

Elsőre bizonyára kissé meglepőnek hangzik a balzsamecet, de a bársonyos ecet az eper édes ízével és a krémesen telt sajttal nagyon kellemes íz élmény.

Hozzávalók: 3 evőkanál balzsamecet, 5 evőkanál cukor, egy teáskanál friss citromlé, 10 dkg mascarpone sajt, 1,5 dl tejszín habbá verve, pár csepp vanília esszencia, fél kg friss eper félbevágva.

www.calstrawberry.com


Az eperszezon közepén a befőzés mellett sokan választják azt, hogy fagyasztással tartósítják az epret. Az eper sokkal élvezhetőbb lesz kiengedve, ha most nem összecsomagolva rakjuk el, hanem először egy tálcán egymástól kicsit távol rakva az egészséges szemeket lefagyasztjuk, majd a fagyott szemeket rakjuk bele a zacskóba vagy dobozokba. Könnyebb felengedni a kívánt mennyiséget, és gusztusosabb is lesz.


Epres spenótsaláta

Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a spenótot? Tálaljuk az egyik kedvencükkel, eperrel!

Hozzávalók: 2 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál mák (nem darált), 1 evőkanál cukor, 1 dl olíva olaj, fél dl fehérborecet, fél teáskanál őrölt paprika, fél teáskanál Worcestershire szósz, 1 evőkanál apróra vágott gyöngyhagyma, 30 dkg friss spenót, 70 dkg eper, 5 dkg mandulaforgács.

www.calstrawberry.com

Tipp: a szezámmagot meg is piríthatjuk, úgy még finomabb a saláta. A felforrósított száraz serpenyőbe öntsük a magokat, és rázogatva pirítsuk aranyszínűre. Figyeljünk, hamar pattogni kezd!
Még izgalmasabb a saláta, ha friss kecskesajtból készített, frissen őrölt borssal megszórt golyókkal tálaljuk.


Hűsítő eperleves nyári napokra

Hozzávalók: 1 kg eper, 3 dl joghurt, 1 dl narancslé, 5 dkg cukor vagy édesítőszer (de el is hagyható), 1 dl víz, egy csipet őrölt kardamomi mag.

Az összes hozzávalót tegyük bele egy mixerbe, és turmixoljuk simára. Jégbe hűtve tálaljuk, eperszemekkel díszítjük, joghurtos eperfagyival gazdagíthatjuk.

Mit gondolsz, hány mag van egy eperszemen?
Átlagosan 200 magot lehet megszámlálni egy eperszemen.



Epres csirkenyársak roston


Ez a különleges étel egzotikus meglepetése lehet a nyáresti grillpartinak. A gyümölcsök édes íze és a pikánsan fűszerezett csirke jól kiegészítik egymást.

Hozzávalók: 1 citrom leve, 1 doboz ananász , só, bors, 2 teáskanál őrölt fahéj, 3 csirkemellfilé felkockázva, 10 dkg vaj, 2 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 24 szem nagy eper, ízlés szerint chili vagy garam masala.

A citrom kifacsart levét, az ananászkonzerv levét, a sóval, borssal, 1 teáskanál őrölt fahéjjal elkeverjük. Ízlés szerint tehetünk bele chilit, vagy garam masalát is. A marinádba rakjuk a felkockázott csirkemellet, és egy órán keresztül pácoljuk.

A grillsütőt előkészítjük. Amíg a parázs készül, egy kis edényben elkeverjük a vajat a maradék fahéjjal, a barna cukorral és a szerecsendióval.

A kockára vágott csirkemellet, a szintén kockázott ananászt, és az eperszemeket fém hústűre vagy hurkapálcikákra tűzzük. Egy nyársa kb. 4-6 darab kerüljön mindegyik hozzávalóból. A nyársakat kenegessük meg a fűszeres vajjal, süssük a grillen minden oldalról, amíg a csirke meg nem sül (kb. 8-10 perc).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!