Hozzávalók: 50 dkg fogas, 40 dkg gombafej, 20 dkg vöröshagyma, 3 cl olaj, törött bors, só.
ĂŤzesĂtett vaj: 10 dkg vaj, 1/2 csomĂł petrezselyem, 1/4 csomĂł kapor, 1 dkg tárkonylevĂ©l, 1/4 csomĂł metĂ©lĹ‘hagyma, 1/2 db citrom, Ĺ‘rölt fehĂ©r bors, sĂł.
A kifilĂ©zett fogas bĹ‘rĂ©t eltávolĂtjuk, majd a halhĂşst kĂ©tujjnyi darabokra felvágjuk. SĂłval Ă©s egy kevĂ©s Ĺ‘rölt fehĂ©r borssal megszĂłrva nĂ©hány percig állni hagyjuk. Kiválogatjuk az egyforma, közepes nagyságĂş gombafejeket, megmossuk Ă©s szárazra itatjuk. Mindegyik gombafej belsejĂ©t megsĂłzzuk Ă©s egy kevĂ©s törött borssal megszĂłrjuk. A vöröshagymát kettĂ©vágjuk Ă©s lapocskákra szedjĂĽk.
FĂ©mnyársra vagy kihegyezett ágacskára az anyagokat a következĹ‘ sorrendben feltűzzĂĽk: halszelet, gomba, vöröshagyma. Az elkĂ©szĂtett nyársakat olajjal megkenjĂĽk Ă©s parázs fölött, folyamatosan kevergetve szĂ©p lassan megsĂĽtjĂĽk. A kerti parti elĹ‘tti napon Ă©rdemes elkĂ©szĂteni az ĂzesĂtett vajat. A megmosott Ă©s szárazra itatott zöldpetrezselymet, a metĂ©lĹ‘hagymát, a kaprot, Ă©s a tárkonylevelet a vágĂłdeszkán finomra vágjuk. Hozzáadjuk a lágy vajhoz, Ĺ‘rölt fehĂ©r borssal, citromlĂ©vel, sĂłval ĂzesĂtjĂĽk Ă©s fakanállal simára keverjĂĽk. RĂşd alakĂşra formázzuk Ă©s zsĂrpapĂrba, vagy fĂłliába csomagolva a hűtĹ‘szekrĂ©nybe tĂ©ve megdermesztjĂĽk. A frissen elkĂ©szĂĽlt halat a nyársrĂłl lehĂşzzuk, a gombával, hagymával egyĂĽtt Ă©s vĂ©kony szelet vajat vágunk rá, amely a forrĂł Ă©telre ráolvadva kitűnĹ‘ Ăzt ad. IdĂ©nysalátákat kĂnálunk mellĂ©.
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 60 perc
Egy adag: 1330 kJ/318 kcal
Ajánlott ital: Somlói Juhfark