A joghurtot pasztőrözött tejből készítik. A jól savanyított készítmény sűrű állományú, színe sárgásfehér, kellemesen savanykás ízű és szagú. Jellegzetes ízét a készítésekor felhasznált savanyító kultúrának köszönheti, amely a joghurtot kedvező élettani, táplálkozásbiológiai hatásúvá teszi. Kiemelkedő a joghurt magas B-vitamin tartalma, amely az idegrendszer megfelelő működése szempontjából nélkülözhetetlen vitamin. Egyes antibiotikum tartalmú gyógyszerek szedésekor is nélkülözhetetlen a joghurt, a bélrendszerre ható ellensúlyozó hatása miatt. Ezenkívül a joghurt teljes értékű tejfehérjéket, ásványi sókat, és szervezetünknek nélkülözhetetlen nyomelemeket is tartalmaz.
Joghurtos, ízes aprópecsenye
Hozzávalók: 60 dkg sertésszűzsült, 10 dkg vöröshagyma, 2 dl olaj, 10 dkg gomba, 5 dkg mustár, 2 dl joghurt, 2 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, törött bors, pirospaprika, só
A megtisztított és lehártyázott sertésszüzet törött borssal fűszerezzük, mustárral bekenjük, majd olajat öntve rá, hűtőszekrénybe téve 24 óráig érleljük. Az így előkészített húst felhasználáskor metéltre vágjuk. Az olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst és a vékony szeletekre vágott gombát. Amikor az anyagok megfelelően megpirultak, sóval, törött borssal, pirospaprikával és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Nagyon kevés liszttel megszórjuk, jól elkeverjük, hozzáöntjük a joghurtot és beforraljuk. Köretnek petrezselyemmel gazdagon meghintett főtt burgonyát adunk hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2020 kJ/480 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Szekszárdi Merlot Rosé 2002
Joghurtos hússaláta
Hozzávalók: 30 dkg pulykasült, 15 dkg kígyóuborka, 12 dkg vöröshagyma, 15 dkg savanyúkáposzta, 1 csomó metélőhagyma, 3 dl joghurt, 1/2 db citrom, őrölt fehér bors, só
A hideg pulykasültet egyforma apró kockákra vágjuk. A megmosott kígyóuborkát vékonyan felszeleteljük, megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. A vöröshagymát karikákra szeljük, és 1-2 percre forrásban lévő vízbe merítjük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük.
Az így előkészített anyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a savanyú káposztát, megszórjuk apróra vágott metélőhagymával, őrölt fehér borssal fűszerezzük, és megsózzuk.
Ráöntjük a joghurtot, ízlés szerint kevés citromlével ízesítjük, és lazán összekeverjük. Hűtőbe tesszük, és 3-4 órai állás után, amikor az ízek már jól összeértek, asztalra adjuk.
Elkészítési idő: 35 perc (plusz hűtés)
Egy adag: 1180 kJ/280 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Juhfark 2001