A magyar felnőttek döntő többsége, pontosan négyötöd része tud főzni, de ebből csak a férfiak egyharmada, a nőknek pedig kétharmada élvezi is a konyhatündér szerepét. A korábbi évekhez képest valamelyest többen vannak, akik nem szívesen készítenek maguknak ételt. A főzni nem tudók aránya tizennégy év alatt öt százalékponttal nőtt, és mára eléri a 19 százalékot.
A nők mellett a 30 évesnél idősebb korosztályra jellemző, hogy az átlagosnál többen tudnak és szeretnek főzni. Jövedelem szerint az alacsonyabb jövedelmű háztartásban élők között többet és szivesebben sürgölődnek a konyhában, mint a magasabb jövedelműek.
Regionálisan Dél-Dunántúl a pozitív, Budapest a negatív rekorder a szakácsmesterségben. Nem meglepő eredmény, hogy az egészséges táplálkozásra törekvők, rendszeresen étkezők, hasukat kedvelők körében szintén átlag feletti a főzni tudók és kedvelők aránya - derült ki a GfK Piackutató Intézet "Étkezési szokások 1989-2003" című felméréséből.