Művészkedés az ősz gyümölcseivel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Diós almatorta

Hozzávalók: 16 dkg vaj, 12 dkg cukor, 20 dkg liszt, 3 db tojás, 1 tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 50 dkg alma, 12 dkg pucolt dió

Egy tortaformát kikenünk 4 dkg vajjal. A maradék vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük. A lisztet a sütőporral rászitáljuk, a citrom levét belefacsarjuk, összekeverjük, ha túl kemény a tészta, kevés tejjel hígítjuk. A kész masszát beleöntjük a kivajazott tortaformába, megszórjuk a dióval. A lehámozott, kimagozott és félbevágott almákat a tészta tetejére sorakoztatjuk, kicsit belenyomjuk, és a sütőbe toljuk. 20 percen keresztül 200 fokon sütjük, majd újabb 20 percen át 150 fokra csökkentett hőmérsékleten még a sütőben tartjuk. Melegen tálaljuk.

Tipp: ha igazán ínyencek vagyunk, tálaláskor locsoljuk meg a torta tetejét meleg baracklekvárral.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2833 kJ/677 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni Édes

Amarettokrémes mogyorótorta

Hozzávalók: 8 db tojás, 16 dkg liszt, 16 dkg cukor, 50 dkg nem ízesített krémsajt, 5 dl tejszín, 1,5 tasak zselatin, porcukor ízlés szerint, 8 cl Amaretto, 20 dkg mogyorókrém, 30 dkg mogyoró.

Forrás: Magyar KonyhaA 8 tojásból, a lisztből a cukorból piskótatésztát készítünk, tortaformába öntjük, és megsütjük. A mogyorót forrásban lévő vízbe tesszük, 5 percig főzzük, leszűrjük, kihűtjük, a felét éles késsel vékony szeltekre vágjuk.
A krémsajtot keverőtálban 1 dl tejszínnel simára keverjük. Habüstben 3 dl tejszínt kemény habbá verünk, és elkeverjünk a krémsajttal. A krémet két egyforma részre osztjuk. Az egyik részbe keverjük az Amarettót, és a mogyoró felét, amit egészben hagytunk, s porcukorral ízesítjük.
A másik részbe a mogyorókrémet keverjük. Közben kis víz hozzáadásával felolvasztjuk a zselatint. A kész piskótát kivesszük a tortaformából, és kettévágjuk úgy, hogy két egyforma vastagságú karikát kapjunk. Az egyik karikát tálcára tesszük, az amarettós krémet összekeverjük az olvasztott zselatin felével, majd a piskótán egyenletesen elkenjük. A krémre helyezzük a másik piskótalapot. A mogyorókrémes részbe keverjük a maradék zselatint, és megkenjük vele a torta tetejét és oldalát. Felszeletelt mogyoróval körbeszórjuk a torta oldalát. A maradék 1 dl tejszínt habbá verjük, díszítjük vele a torta tetejét, végül azt is megszórjuk szeletelt mogyoróval.

Tipp: a mogyoró felét, amit nem szeletelünk fel, bele is süthetjük a piskótába, nem muszáj a krémbe keverni.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2390 kJ/571 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 6 Puttonyos


Mandulás ostya csokoládé mártogatóval

Hozzávalók: 1 dl tojásfehérje, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 20 dkg mandula, 2 tábla étcsokoládé, 1 dl tejszín

Forrás: Magyar KonyhaVizet forralunk, beleöntjük a mandulát és 5 percig főzzük, leszűrjük, hártyaszerű héját eltávolítjuk. A megtisztított mandulából 5 dkg-ot lereszelünk, a többit éles késsel vékony szeletekre vágjuk. A reszelt mandulát keverőtálban habverővel összekeverjük a tojásfehérjével, az olvasztott vajjal, a porcukorral, és a liszttel. A kész tésztát hűtőben pihentetjük legalább 1 órát. A csokoládét összetördeljük, lábasban megolvasztjuk, és lassan hozzákeverjük a tejszínt. A felszeletelt mandulát sütőben világos barnára pirítjuk. A pihentetett tésztából evőkanálnyi adagokat köralakban sütőpapírra kenünk (egyszerre csak hármat), megszórjuk mandulával, és 200 fokos sütőbe tesszük. Addig sütjük, míg a tészta fele barna lesz (kb. 2-3 perc). Kivesszük a sütőből, még melegen leszedjük a sütőpapírról, és egyenként egy fakanál nyelére tekerjük, így hűtjük ki. A csokoládémártást külön tálaljuk, ha túl sűrű lett, újra felmelegítjük, és kevés vízzel vagy tejszínnel hígítjuk.

Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 2344 kJ/560 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről