Készítsünk szilvachutneyt!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mi is az a chutney?

A chutney (ejtsd: csatni) indiai eredetű étel, zöldségekből, gyümölcsökből készített, erős fűszerezésű szósz, mely hasonlít egy erősen fűszerezett befőtthöz. Az eredeti indiai chutney sokkal fűszeresebb és erősebb, mint az amerikai változat, melyet módosítottak a helyi ízlés és étkezési szokások szerint. Rengeteg változata létezik, a legkülönösebb ízkombinációkkal: készülhet sütőtökből szárított barackkal; narancsból tormával; mangóból; szilvából zöldparadicsommal; körtével és hagymával; meggyel és rozmaringgal; almával és mentával; céklával és hagymával; fügével és datolyával; barackból fahéjjal; paradicsomból mustármaggal; padlizsánból chillyvel; sárgarépával és mandulával; gesztenyével és gyömbérrel; uborkával és gyömbérrel.

Szilvachutney

Hozzávalók: 675 g szilva, 2 evőkanál friss gyömbér, 100 g mazsola, 350 g zöldparadicsom, 50 g fokhagyma, 2 evőkanál curry, 450 g barnacukor, 1 teáskanál só, 450 g vöröshagyma, 450 ml borecet, 1 db chilli paprika

A gyümölcsöket és a zöldségféléket kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, cukrot, sót. Feltesszük főni, és állandó keverés mellett kb. 45-50 percig főzzük. Befejezésképp hozzátesszük az ecetet és még 5 percig főzzük. Steril befőttes üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejre állítjuk. Hűvös, száraz helyen évekig eltartható.

Mihez jó a szilvachutney?

Csirkés palacsintához

Készítsünk a szokásos módon palacsintát, kicsit sűrűbbre, hogy vastagabb legyen, és az érdekesség kedvéért keverjünk a tésztába egy kis curryport is.
A csíkokra vágott csirkemellet fűszerezzük szójaszósszal, durvára őrölt borssal, majd hagyjuk a hűtőben érlelődni két órán át. Nagy serpenyőben, kevés felhevített margarinon hirtelen süssük meg. A sütés vége felé adjunk hozzá szilvachutneyt, és még így is pároljuk egy-két percig.
A csirkés töltelékkel töltsük meg a palacsintákat, és forrón, chutneyval kínáljuk a vendégeinket.

Rozmaringszálon grillezett bárányhoz

www.kaldeneker.huA megtisztított bárányhúst tegyük egy tálba, majd fűszerezzük fokhagymával, durvára őrölt borssal és egy kevés sóval. Adjunk hozzá egy-két evőkanál szilva chutneyt, majd tegyük a hűtőbe pár órára.
A pácolt húsokat fűzzük rozmaringszálakra. Tehetünk közé szeletelt citromot és narancsot is. Faszén felett süssük pirosra. Készíthetjük csirkéből, pulykából és sertés-szűzből egyaránt.

Faszén helyett serpenyőben is pirosra süthetjük.
Köretként rozmaringos burgonyát, mentás kuszkuszt kínáljunk hozzá.


Chutneyval töltött pulykamellhez

Nagy szelet pulykamelleket klopfoljunk ki, fűszerezzük őrölt gyömbérrel és őrölt borssal. A szeletek közepére tegyünk egy-két evőkanál szilvachutneyt és egy nagyobb szelet trappista sajtot. Göngyöljük fel, majd mártsuk liszttel felvert tojásba, és durvára darált dióba panírozzuk, ezek után forró olajban süssük aranysárgára. Burgonyapürével körítsük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!