Kedvenceink kicsit másképp

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mákos angyalbögyörő vaníliamártással

Hozzávalók: 70 dkg szitán áttört főtt burgonya, 20 dkg liszt, 1 db tojás, 10 dkg margarin, csipet só, 12 dkg őrölt mák, 10 dkg porcukor

A még meleg áttört burgonyát a liszttel, a tojással, a margarinnal, kevés sóval összegyúrjuk. Ezután meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, és a tenyerünkkel kisodorjuk. Vizet forralunk, állandó keverés mellett belefőzzük a burgonyametéltet. Leszűrjük, leöblítjük, lecsurgatjuk. A porcukorral összekevert mákkal elkeverjük, és tálaljuk. Vaníliamártást adhatunk mellé.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 3490 kJ/830 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor - Full Ruby portói bor

Vaníliamártás

Hozzávalók: 2 dl tej, 2 db tojás, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor

A tojássárgáját, és egy egész tojást cukorral simára elkeverünk, majd állandó keveréssel hozzáöntjük a vaníliás porcukorral felforralt tejet, és habverővel állandóan keverve addig főzzük, míg néhányszor felbugyog.

Hideg gyümölcsrizs

Hozzávalók: 12 dkg rizs, 0,5 liter tej, 8 dkg cukor, 25 dkg gyümölcskoktél, tejszínhab (spray) ízlés szerint, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg mazsola
a díszítéshez: idénygyümölcs, málnaöntet

A megmosott rizst vaníliás tejben puhára főzzük, kihűtjük, ezután hozzákeverjük a cukrot, és a leszűrt gyümölcskoktélt. Lazán belekeverünk annyi tejszínhabot, hogy a desszertünk könnyű és habszerű legyen. Ezután talpas poharakban, vagy üvegtálkákban tálaljuk. Friss idénygyümölcsökkel díszítve, málnaszörppel vékony sugárban megöntözve adjuk az asztalra.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 2720 kJ/650 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 3 puttonyos 1999

Sajtos, tojásos nokedli sült szalonnával

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 db tojás, 7 dkg vaj, 8 dkg reszelt sajt, 10 dkg bacon, só

Forrás: Magyar KonyhaTegyük fel a vizet forrni, sózzuk meg. A lisztből a tojások egyharmad részéből a megfelelő mennyiségű vízzel galuskát készítünk. Kifőzzük. A visszamaradt tojást egy edényben tejföllel, sóval elkeverjük. A szeletelt bacont piros ropogósra sütjük, és tálalásig félretesszük. A visszamaradt ízletes szalonnazsírban a galuskát átforrósítjuk, és az elkevert tojást hozzáöntjük. Mérsékelt tűzön addig keverjük, amíg tojásrántotta sűrűségű lesz, végül hozzáadjuk a vajat, és a reszelt sajtot is. Tálaláskor a sült szalonnaszeleteket, és a reszelt sajtot tesszük a tetejére. Hagyományosan elkészített, ropogós fejes salátát kínálunk mellé.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2890 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Juhfark 2001


Daramorzsa ribizlilekvárral

Hozzávalók: 25 dkg búzadara, 4 dl tej, 10 dkg vaj, 3 db tojás, 3 dkg mazsola, 10 dkg cukor, só, 20 dkg ribizli lekvár

Forrás: Magyar KonyhaA vajat a cukorral és a tojássárgájával, csepp sóval jól elkeverjük. Hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a búzadarát. Fél órán át pihentetjük, hogy a dara kissé megduzzadjon, majd hozzákeverjük a tojásfehérjéből felvert habot, és a mazsolát. Serpenyőben forró vajba tesszük a masszát. Időnként fakanállal megkeverve sütjük, ezután a sütőbe tesszük, és 170 fokon megsütjük, majd apróra vagdaljuk. Forrón tálaljuk, porcukorral meghintjük, ribizli lekvárt adunk mellé. Gyümölcsökkel díszíthetjük.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2343 kJ/560 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Bikavér 2001

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről