Könnyű nyári saláták

Vágólapra másolva!
Nyáron azok is szívesen fogyasztanak salátát, akik egyébként nem tagadják meg maguktól a húst. A most bemutatott salátákat nem csak vegáknak, hanem mindenki másnak is ajánljuk. Megismerhetitek a fejes saláta elkészítésének újszerű módjait, megkóstolhatjuk a márványsajtos, almás-diós vagy kerti füves változatot is.
Vágólapra másolva!

Fodros kelsaláta

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál egész bors, 1 teáskanál morzsolt bazsalikom (vagy fél csokor zöldbazsalikom), 0,5 kg fodros kel, 2 kis szál sárgarépa, 10-15 dkg zellergumó, 10 dkg kukoricaszem (lehet konzerv is), 2 evőkanál dióbél, 2 alma, 1 pohár joghurt, 1 evőkanál fehérborecet, só, őrölt bors, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint

A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A bazsalikommal, egész borssal, csipet sóval, 1,5 liter vízzel felforraljuk. Közben a fodros kelt megmossuk, tépdessük. A sárgarépát meghámozzuk, rézsút vékony szeletekre aprítjuk, forró vízben 3 percig pároljuk, lecsöpögtetjük. A zellergumót megtisztítjuk, vékony szeletkékre vágjuk. A kukoricát lecsepegtetjük.
Elkészítjük az öntetet: a dióbelet durvára vágjuk. A meghámozott almát lereszeljük, a joghurttal elkeverjük, sóval, borssal és paprikával fűszerezzük.
A hagymás, fűszeres öntetet leszűrjük, ismét felforraljuk. Ebbe a lébe tesszük a fodros kelt, és 6 percig főzzük. Szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük. Még langyosan a sárgarépával, zellerrel, dióbéllel, kukoricaszemekkel és a fehérborecettel elkeverjük. Akár langyosan, akár lehűtve tányérokra rendezhetjük. A dresszinggel meglocsoljuk.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 800 kJ/190 kcal


Saláta királynőknek

Hozzávalók 20 dkg rebarbara, 1 evőkanál kristálycukor, 6 db felezett őszibarack (érett), 20 dkg madársaláta, 2 szál sárgarépa, 2 evőkanál fehérborecet, 3 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál durvára vágott dióbél, só

Forrás: Magyar KonyhaA rebarbarát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, külső, hervadt leveleit eldobjuk, 3 cm hosszú hasábokra vagdaljuk. 1 liter vizet a cukorral felforralunk, a rebarbaradarabokat blansírozzuk (leforrázzuk), lecsöpögtetjük. Az őszibarackokat megmossuk, meghámozzuk, felezzük, hosszú szeletekre vágjuk, leforrázzuk. A madársalátát kiválogatjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A sárgarépát lekaparjuk, kockázzuk.
Az ecetet, sót és olajat összekeverjük öntetnek. Hozzákeverjük a többi anyaghoz, tányérokra rendezzük, és az aprított dióval megszórjuk.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 860 kJ/205 kcal

Fejes saláta kerti füvekkel

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csomó kapor, 5 g tárkonylevél, 1/2 csomó metélőhagyma, 3 dl tejföl, 1 citrom, 2 dkg cukor, só

A megmosott fejes salátát lecsöpögtetjük, hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük. A zöldpetrezselymet, kaprot, tárkonyt és a metélőhagymát finomra vágjuk, beletesszük a tejfölbe, majd habverővel simára keverjük. Sóval, szűrt citromlével, cukorral ízesítjük. A kitálalt fejes salátát az elkészített és jól lehűtött öntettel bevonjuk, díszítésül kevés finomra vágott kaporral megszórjuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1196 kJ/286 kcal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!