Az alma hazai népszerűsége az elmúlt évtizedekben hullámzott, érdekes módon, amíg egyik legnépszerűbb exporttermékünk volt, itthon is többen fogyasztották, amikor a nyugat-európai zöldalmák divatja a mi almáink külpiaci kelendőségét csökkentette, a magyar vásárló sem tudott ellenállni a divatnak. Az alma a család minden tagja számára nélkülözhetetlen. A gyermekek, ifjak fogazatának legjobb orvosa, a középkorúaknak és idősebbeknek nélkülözhetetlen vitamin- és ásványianyag-forrása. Konyhai alkalmazása csaknem végtelen.
Hideg almapüréleves
Hozzávalók: 30 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 2 dkg liszt, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, só.
Kevés vízben a megtört fahéjból, reszelt citromhéjból, a szegfűszegből redukciót (ízkivonatot) főzünk, majd leszűrjük. A meghámozott almákat szeletekre vágjuk, és cukros, enyhén sós vízbe feltesszük főni. Hozzáadjuk a leszűrt redukciót is. Főzzük. Mikor az almák szétfőttek, kézi botmixerrel pürésítjük. Liszttel simára kevert tejszínnel behabarjuk, kevés fehérborral utóízesítjük. Lassú tűzön kiforraljuk, majd jól lehűtjük. Tálalásig hűtőben tartjuk. Előhűtött tányérban, fahéjas málnával díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 563 kJ/134 kcal
Almával, dióval töltött csirkejava
Hozzávalók: 60 dkg filézett csirkemell, 20 dkg alma, 10 dkg tisztított dióbél, 2 dkg szárnyas fűszerkeverék, 1 dl étolaj, őrölt fahéj, cukor, őrölt gyömbér, fél citrom.
A csirkemelleket félbevágjuk, enyhén kiveregetjük, majd mindkét oldalt beszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel.
A megmosott, meghámozott almákat megrereszeljük, és összekeverjük a darált dióbéllel, kevés őrölt fahéjjal, a citrom leszűrt levével, a cukorral és őrölt gyömbérrel. Ráhalmozzuk a csirkemellszeletekre, amelyeket egy-egy másik hússal borítunk. Összetűzzük a szeleteket, kevés olajjal megkenjük, majd roston, erős tűzön kisütjük. Zöldséges rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1997 kJ/284 kcal
Ajánlott ital: Dörgicsei olaszrizling
Almás pite
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 db tojás, 20 dkg cukor, 1,2 kg alma, 1 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 db citrom, őrölt fahéj, só, vaníliás porcukor a hintéshez.
A lisztet, vajat, 8 dkg cukrot, csipet reszelt citromhéjat gyúródeszkán összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgát, és jól összedolgozzuk. Rövid ideig pihentetjük. A tészta felét ceruza vastagságúra kinyújtjuk, tepsibe rakjuk. Villával megszurkáljuk és kissé átsütjük. Ezután kevés morzsával meghintjük, ráhalmozzuk a lehámozott, szeletekre vágott almát.
Őrölt fahéjjal, cukorral megszórjuk. A tészta másik, vékonyra nyújtott felével befedjük. Tojással bekenjük, néhány helyen megszurkáljuk. Mérsékelten meleg sütőben aranybarnára sütjük. Ha kissé kihűlt, kockákra vágjuk, és vaníliás porcukorral meghintjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1126 kJ/268 kcal
Ínyenc narancskosarak
Hozzávalók: 20 dkg alma, 2 db narancs, 1 db zellergumó, 8 db fürjtojás, 5 dkg dióbél, 1 db citrom, 15 dkg majonéz, saláta a díszítéshez.
A narancsokat félbevágjuk, húsukat kikanalazzuk. A megtisztított, alaposan megmosott zellert megfőzzük. A szintén jól megmosott almát, valamint a főtt zellert metéltre vágjuk. A fürjtojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, félbevágjuk. Keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az almát, zellert, vágott, tisztított dióbelet és a narancs húsát. Lazán átkeverjük szűrt citromlével, ízesített majonézzel. Az ételt visszatöltjük a narancs héjába, tálalásig hűtőben tartjuk. Előhűtött tálra, salátával díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1155 kJ/275 kcal
Ajánlat