A fél éven aluli babáknak nem jár semmi extra menü karácsonykor, legfeljebb ünnepi anyatej. Később viszont már csipegethetnek velünk, arra azonban figyeljünk oda, hogy az apróságok ne kapjanak allergizáló ételeket. A tehéntej- és a tojástilalom karácsonykor is érvényes a kúszó-mászó korosztályra. A tipegők már szélesebb skáláról választhatnak, de alapvető szabályként náluk is be kell tartanunk a fokozatosság elvét.
Ünnepi babaital (6 hónapos kortól) Egy fél banánt és egy fél narancs levét összeturmixoljuk két dl csipkebogyóteával. |
Sültalma-süni (12 hónapos kortól)
|
|
20 dkg zabpelyhet, 20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet, 10 dkg mézet, 10 dkg vajat és 5 dkg almalébe áztatott mazsolát jól összekeverünk. Ha túl száraz lenne, adhatunk hozzá kevés vizet is. Evőkanállal sütőpapíros tepsire szaggatjuk, gombóc alakúra formázzuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük. |
Látványos és szülinapi tortának is kiváló következő receptünk:
Mézeskalács házikó
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, egy csapott kávéskanál szódabikarbóna, fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék, 3 dkg margarin, egy tojás, két tojássárgája, 125 ml méz.
A díszítéshez: egy tojásfehérje, 20 dkg porcukor, színes cukorka, napraforgómag, dió, mandula.
A mézet és a margarint megmelegítjük. Az összes hozzávalót egyszerre összegyúrjuk. Lassan áll össze a kezünk melegétől, de ne tegyünk hozzá vizet. A mézes tésztát pár órán keresztül pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle, de fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig is eláll. Egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Késsel kivágjuk a házikó egyik oldalát, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Sorban elkészítjük a ház minden darabját, ha maradt még tészta, kis gyerek- és boszorkányalakot is kivághatunk. Készítsünk előre kartonsablonokat! A ház oldalához ajánlott legkisebb méret két darab 15x11 cm-es téglalap, illetve két darab 11x11 cm-es négyzet az elejéhez és hátához, a tetőhöz két darab 15x7 cm-es téglalap. Ne felejtsünk el kis ablak- és ajtónyílást, a két tetőelemre pedig kis kéménylyukat vágni. A tepsiben lazán helyezzük el a lapokat, mert megdagad a tészta. Megkenjük tojásfehérjével, és belenyomkodjuk a díszeket: a tetőre mandula- vagy fél diódarabokat, az oldalára színes cukorkákat (zizi, franciadrazsé). Előmelegített sütőbe toljuk, közepes fokozaton sütjük, vigyázzunk, mert hamar megpirul. Azonnal levesszük a sütőbádogról, és konyharuhára fektetjük. Egy tojásfehérjét kemény habbá verünk, és beledolgozunk 20 dkg porcukrot. Nejlonzacskóba kanalazzuk, a sarkán pici lyukat vágunk, és az összeillő darabok szélére nyomunk belőle. Mindig csak két darabot ragasztunk össze a cukormázzal, fogjuk, amíg megszilárdul. Amikor készen áll a házikó, tovább díszíthetjük a maradék cukormázzal. A tetőn lévő lyukba állítjuk a gyertyát, illetve ha több van, a házikó elé sorakoztatjuk őket.
Sződy Judit
Ajánlat
Korábban
Tejmentes ételek és italok