A kelkáposzta rokonai a fejes káposzta, brokkoli, kelbimbó, a leveles kel, de hasonló szálak kötik a kínai kelhez vagy a vörös káposztához is. Ameddig e rokonság valamennyi tagját az ételkészítés területén a legváltozatosabb módon felhasználják: salátának, köretnek, levesek készítéséhez, kitűnő előételek alapanyagai, addig a kelkáposzta szerepe kimerül a belőle készülő főzelék elkészítésével.
A kelkáposzta a fejes káposzta közeli rokona, fodros levelekkel. Minél sötétebb a kelkáposzta, annál jellegzetesebb az íze.
Ez az értékes főzeléknövény az év minden időszakában kapható. Megbecsülendő ásványianyag-tartalma, markáns íze, étvágygerjesztő szép színe.
A zsenge kelkáposztából kitűnő saláták készíthetők, ízes lében főzött levelei bundázva, rántva is kitűnőek, ha egy kis tartármártást is kínálunk hozzá. Számtalan önálló étel is készíthető belőle és lehet újszerű színfolt, egy eddig kevésbé ismert ízvilág terített asztalunkon.
A kelkáposzta remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre.
A kelkáposzta (a káposztafélékkel egyetemben) kitűnő rákellenes élelmünk. A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk. Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét.
Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat. És a kelkáposztában egyszerre van meg a B-vitamin és a szükséges ásványi csatlakozók.
Előnye még hogy nátriumban szegény, és 100 gramm energiaértéke csak 30 kcal.
Vásárláskor kemény, zárt fejeket válasszunk.
A kelkáposzta fűszere a fekete üröm, a majoránna, a kömény, a koriander, a petrezselyem és a fekete bors.
Aki hajlamos a puffadásra, elkészítésekor csak a világosabb belső leveleit használja, vagy 3 percig főzze elő a leveleket, és az első főzővizet öntse le.
Gombával töltött kelkáposzta sajtbundában
Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 5 g törött bors, 15 dkg gomba, 2,5 dl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 3 db tojás, 8 dkg liszt, 5 dkg reszelt sajt, 12 dkg zsemlemorzsa, só
A kelkáposztát sós vízben puhára főzzük, leveleire szedjük és egy tiszta konyharuhával szárazra itatjuk. A leveleket megsózzuk, meghintjük törött borssal. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Serpenyőben fél dl olajat hevítünk, benne a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, rátesszük a gombát, sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és addig pároljuk, ameddig víztartalmát elveszíti. Ekkor hozzákeverjük az elhabart 1 db tojást, és lágy rántottaszerűen megsütjük. A szétterített kelkáposztaleveleket a gombával megtöltjük, szorosan felgöngyöljük, kissé meglapítjuk, majd lisztbe, felvert tojásba, és reszelt sajttal összekevert zsemlemorzsába bundázzuk és bő, forró olajba téve megsütjük.
Ajánlat
Termesszünk kelkáposztát! - Bálint gazda tanácsai
Korábban
A kelkáposzta fájdalomcsillapító borogatásnak is jó
Receptek kellel - palermói kelkáposzta-göngyöleg, kelkáposzta-saláta, lengyeles kelkáposzta, kelkáposztapuding