Ribizlitorta rácsozva
Hozzávalók: peremes barna tortakarika (üzletben kapható), 1 csomag édes omlós tészta (üzletben kapható), 2 evőkanál vaj, 0,5 kg ribizli, 25 dkg cukor, 2 evőkanál liszt, 1 db tojás, 1 evőkanál tejszín, 1 db narancs, só
A sütőt 225 C fokra előhevítjük. A vajat felmelegítjük. A ribizlit, a cukrot, lisztet, csipetnyi sót, a megolvasztott vajat egy nagyobb edényben lágyan összekeverjük. Egy kávéskanál narancshéjat reszelünk hozzá. Felvágva a narancsot, kipréseljük a levét, és hozzáadjuk a töltelékhez, amit azután egyenletesen a tortakarika belsejébe kenünk.
Az omlós tésztát kicsomagoljuk, gyúródeszkán egyenletesre nyújtjuk, derelyevágóval 1 cm széles csíkokat vágunk. Ezekből a töltelék tetejére rácsozatot rakunk. A tojást feltörjük, elválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A fehérjével a csíkok végét, és a tortakarika peremét megkenjük, hogy jól összeragadjanak. A sárgáját és a tejszínt elkeverjük, és kenőtollal megkenjük vele a rácsozatot, és a tortakarika szélét. A tortát megvajazott, liszttel megszórt sütőlemezen 175 C fokra csökkentett hőn 45 percig sütjük, miközben többször 45 fokkal elfordítjuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 1146 kJ/436 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor
Őszibarackleves
Hozzávalók: 1 kg barack, 12 dkg porcukor, 4 dl rizling, 4 cl kecskeméti barackpálinka, 2 evőkanál étkezési keményítő, 3 dl tejszín, mandula, citromlé
A barackot lehéjazzuk és kettévágjuk, kimagozzuk. A barack egyharmad részét kockákra vágjuk, a porcukor egy részével megszórjuk. A megmaradt barackot a rizlinggel, a citromlével, a porcukorral, a barackpálinkával föltesszük főni. Ha megfőtt, átpasszírozzuk és keményítővel besűrítjük, hozzáadjuk a tejszínt és a már kockákra vágott barackot, hűtőszekrényben tároljuk. Tálaláskor a mandulával megszórjuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 2016 kJ/482 kcal