Vajon mi lehet a titkuk, és megtudják-e tartani franciás karcsúságukat a náluk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyorséttermek ellenében? Egy vezető angol szakács szerint a titok a kicsi ételadagokban rejlik, valamint abban, hogy náluk több a piac, ahol friss zöldséget lehet venni. "Olyan kicsik a porciók a francia éttermekben, hogy hétféle francia ételt kellene szervíroznunk, hogy két angolosan megpakolt tányérnyi étellel egyenlő mennyiséget szolgáljunk fel."
A Pennsylvaniai Egyetem kutatói egyszerű következtetésre jutottak: a franciák azért tudnak soványak maradni, mert kevesebbet esznek. Persze nem csak a mennyiségen van a hangsúly, hanem a szemléleten is. A franciák egészséges táplálkozásra nevelik a gyerekeiket, évente átlag kétszer viszik csak el őket gyorsétterembe, otthon nem tartanak szénsavas üdítőket, nincs nassolgatás a tévé előtt, a család minden nap együtt leül, hogy elköltse közös vacsorát, ami nem csak arra szolgál, hogy megtöltsék a gyomrukat, hanem lassan és örömmel esznek, miközben kedélyesen eltársalognak.
Persze egyre több francia enged a chipsek, nassolnivalók csábításának, és a hosszabb időre külföldre látogató francia gyerekek nem akarnak különcnek számítani, ezért gyorsan megváltoztatják otthonról hozott jó szokásaikat, és persze az eredmény nem marad el, legalábbis a mérleg szerint.