Kókuszos banánleves
Hozzávalók 4 személy részére: 4 banán, 60 g vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 vörös és zöld chili, 2 teáskanál olaj, 400 ml kókusztej (esetleg tejjel és kókuszreszelékkel helyettesíthető), 200 ml fölözött tej, 400 ml tyúkhúsleves alaplé, 1 zöld citrom leve, 1 csokor koriander, só, 20 g banán chips
Hámozzuk meg a banánt és szeleteljük fel. Tisztítsuk meg a vörös- és fokhagymát, aprítsuk fel, daraboljuk fel a chilit.
Egy lábosban hevítsük fel az olajat. Közepes lángon 2-3 percig pároljuk a banánt, a vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá a kókusztejet, a fölözött tejet és a húsleves alaplét, és forraljuk fel. Vegyük alacsonyabbra a lángot és főzzük kb. 15 percig. Adjuk hozzá a zöld citrom levét és a sót. Melegen, banánszeletekkel, chilivel, korianderrel és banán chipsszel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Ropogós baconbe tekert banán
Hámozzuk meg a banánt és vágjuk négy egyforma darabba. Vágjuk durvára a zöld borsot és keverjük el a mézzel, ketchuppel és curryvel. Forgassuk bele a banánt ebbe a keverékbe, majd tekerjük bele egy szelet baconbe. Tegyük grillsütőbe a tekercseket 10 percre, amíg ropogósra nem sül.
Elkészítési idő: 30 perc
Banános pulykafalatok
Hozzávalók 4 személy részére a pulykafalatokhoz: 300g darált pulyka, 1 tojás, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál curry, 1 teáskanál friss gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szójaszósz, só, zöldbors
Keverjük össze a hozzávalókat és formázzunk dió nagyságú gombócokat. Forgassuk óvatosan a húsgombócokat a tojásba, majd a kókuszreszelékbe. Süssük aranybarnára.
Tegyünk egy kis mangó chutney-t a húsgombócokra, majd rakjunk a tetejére egy 2 cm magas banánkarikát és kössük össze egy szál snidlinggel. Díszítsük narancshéjjal.
Elkészítési idő: 45 perc
Édes-savanyú banános húsgolyók
Hozzávalók 20-30 húsgolyóhoz: 1 banán, 1 gerezd fokhagyma, 375 g darált hús, 1 tojás, fél csomag petrezselyem, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál pirospaprika, 1 teáskanál erős paprika, chili, gyömbér, 1 teáskanál curry, vaj a sütéshez
Gyúrjuk össze a darált húst, az összetört fokhagymát, az összetört banánt, a tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselymet és a fűszereket. Vizes kézzel formázzunk kis gombócokat. Süssük barnára a húsgolyókat.
A szószhoz tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apróra és pirítsuk meg a maradék zsiradékban. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, a finomra vágott mangót és banánt és ízlés szerint a fűszereket. Vadrizzsel tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc