Készítsünk gesztenyelekvárt!

Vágólapra másolva!
A gesztenye az őszi gyümölcsök közül az egyik legfinomabb. Hagyományos elkészítése mellett - gesztenyepüré, sült gesztenye - érdemes kipróbálni néhány újdonságot is. Szakácsunk, Kaldeneker György receptjei segítenek ebben.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 1,5 kg tisztított gesztenye, 1 kg kristálycukor, 500 ml víz, 1 citrom leve, 2 diónyi reszelt friss gyömbér, 3-4 szelet citromhéj, 1 evőkanál narancslikőr vagy triple sec

A megtisztított gesztenyéket tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük addig, míg a gesztenyék puhulni nem kezdenek (kb. 10-15 perc). Szűrjük le, majd hagyjuk, hogy jól lecsepegjen. Vágjuk 3-4 darabba a szemeket.

Egy lábasba tegyük a vizet, adjuk hozzá a többi alapanyagot, és forraljuk pár percig. Ezután tegyük bele a gesztenyéket, és lassú tűzön főzzük körülbelül két órán keresztül. Akkor jó, ha a gesztenyék átlátszóak. Villával törjük össze, majd a forrásban lévő lekvárt tisztára mosott üvegekbe töltsük, azonnal zárjuk le, és fordítsuk fejre. Pár perc elteltével be is tehetjük az éléskamránkba.

Felhasználhatjuk palacsinták töltésére, tortákhoz és fagylaltok díszítésére is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!