Kedvenc almáspitém

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ezen a héten édes piték receptjeit mutatja be. Ez a pite azért a kedvence, mert a tésztája vékony, viszont a tölteléke igen gazdag.
Vágólapra másolva!

A tészta hozzávalói: 180 g cukor, 500 g liszt, 250 g margarin, 1 egész tojás és 2 sárgája, 1 teáskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 pohár almás joghurt, fél citrom reszelt héja, egy csipetnyi só
A töltelékhez: 2 kg savanykás alma, fél citrom leve, 2 teáskanál őrölt fahéj, 200 g kristálycukor

Az almákat mossuk meg, hámozzuk le a héját, majd reszeljük le. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a fahéjat. Lassú tűzön addig pároljuk, még a levét el nem fövi. Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni.

Készítsük el a tésztát. Egy nagy tálba öntsük a lisztet, cukrot, margarint, sütőport, vaníliát, a citrom reszelt héját, egy csipetnyi sót. Az egészet morzsoljuk össze alaposan. Öntsük bele a joghurtot, a tojásokat és az egésszel gyúrjunk jól össze. Pár órára tegyük a hűtőbe.

Egy lisztezett deszkán vágjuk kétfelé a cipót, az egyik felét nyújtsuk ki fél centi vastagságúra, majd béleljünk ki vele egy 24-26 centi átmérőjű mély kerek sütőformát. Vágjuk le a széleit, majd töltsük meg az almás töltelékkel. A cipó másik felét is nyújtsuk ki, és ezzel borítsuk be a pitét. Vágjuk le ennek is a széleit, villával a két tésztát nyomjuk jól össze, a kés hegyével szurkáljuk meg. Középmeleg sütőben, 140-150 fokon süssük legalább egy órán keresztül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!