Sokszor nem vagyunk tisztában azzal, hogy mennyi egészségünkre hasznos zöldség, gyümölcs létezik közvetlen környezetünkben. Ilyen például a sárgarépa, amely tartalmaz kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, krómot, sót és különböző vitaminokat. Gazdag béta-karotin tartalma révén segíti a bőr lebarnulását, a benne lévő klorofil megtisztítja szervezetünket a légzés által bejutott fémektől. A karotinból a szervezet A-vitamint állít elő, amely élesíti a látást és segít a rákos betegségek megelőzésében. Erős dohányosoknak érdemes lenne minél több sárgarépát fogyasztani főzve, párolva, vagy nyers ivólé formájában.
Sárgarépa krémleves
Hozzávalók: 5 sárgarépa, 50 g margarin, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 liter húslé (készíthetjük leveskockából is), 1 evőkanál étkezési keményítő, fél narancs leve
A margarinon fedő alatt megpároljuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagyma gerezdet és a karikára vágott sárgarépát. Felöntjük liternyi húslével és a zöldséget puhára főzzük. (kb. 25 perc). Majd levesszük a tűzről. Szűrőlapáttal kivesszük és egy mélyebb edénybe helyezzük a zöldséget. Felöntjük az alaplé felével és botturmixal pürésítjük. (Készíthetjük állóturmixban is.)
A krémes lét visszaöntjük a maradék leveshez, és újra feltesszük a tűzre melegedni. Három evőkanál levesben feloldunk egy evőkanál étkezési keményítőt és folyamatosan kevergetve a leveshez adjuk, ezzel tovább sűrítjük. Végezetül belecsorgatjuk a fél narancs levét.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1180 kJ/280 kcal
Krémsajtos répatorta
Hozzávalók: 4 közepes nagyságú sárgarépa, 1 nagyobb alma, 15 dkg dióbél, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1-1 kiskanál fahéj és szegfűszeg, 25 dkg barnacukor, 3 db tojás, 1,5 dl étolaj
A répát és az almát megtisztítjuk és lereszeljük, a diót durvára felaprítjuk. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, szegfűszeggel és 25 dkg barnacukorral. Habverővel felverjük a 3 egész tojást, hozzáadjuk az olajat, belekeverjük a reszelt répát és az almát, majd a tojásos-répás masszát a fűszeres liszt közepébe öntjük és összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába öntjük, és tűpróbáig sütjük (180 fokon 60-70 perc).
Tetejét bevonjuk sajtkrémmel: 250 g tejszínes krémsajtot elkeverünk 15-20 dkg porcukorral, egy fél citrom reszelt héjával és 3 dkg puha vajjal.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2770 kJ/660 kcal