A wokot elsősorban a távol-keleti népek használják. Ma már az egész világon elterjedt számos előnye miatt. Ilyen például az, hogy kevés zsiradékon igen gyorsan elkészíthetőek az ételek, melyek az egészséges táplálkozást szolgálják. A wokban lehet pirítani, párolni, főzni, bő zsírban sütni. A wokban a legtöbb kreáció hirtelen pirítva, dobva-rázva készül. Az ételek így keveset veszítenek a tápanyagaikból.
A zöldségféléket jól előkészítve, darabolva, ropogósra készíthetjük el. A wokhoz tartozó rács is praktikus, mert az elkészített húsféleségeket ezen melegen tarthatjuk a tálalásig. Ha teflonbevonatú wokot vásároltunk, akkor ügyeljünk arra, hogy a fémkanalakat, eszközöket kerüljük, nehogy a bevonatot felsértsük. Az étel keveréséhez fa- vagy műanyag kanalat használjunk.
Mentolos pulykamáj dobva-rázva
Hozzávalók: 50 dkg pulykamáj, 1 db újhagyma, 3 db három színű paprika, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 2 evőkanál mentalevél, 30 dkg gomba, 1 kávéskanál ételízesítő, 2 evőkanál olaj, 25 dkg rizs, só, őrölt bors
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1760 kJ/420 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Shiraz 2002
Sertéshús káposztával
Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg paradicsompüré, 2 pár virsli, 2 dl fehérbor, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 15 dkg koktélparadicsom, 1 db sárgarépa, 1 dl olaj, 60 dkg sertéslapocka, só, őrölt bors
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 3110 kJ/740 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Egri Kékfrankos Rosé 2003
Szójás zöldséghegy ananászos csirkével
Hozzávalók: 1 db kínai kel, 1 csomag wok zöldségkeverék (325 g), 3 evőkanál ketchup, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors
2 gerezd fokhagyma, diónyi gyömbér, 4 db csirkemell, 4 evőkanál szójamártás, 1 kávéskanálnyi piros arany, 1 kupica rizsbor, 1 doboz ananászkocka, 25 dkg rizs
A csirkemelleket lebőrözzük, vékony szeletkékre vágjuk, piros arannyal és szójamártással bekenjük, sütésig félretesszük. A kínai kelt felcsíkozzuk, elkészítjük a párolt rizst. A wokban az olajat felforrósítjuk, a csirkemell szeletkéket pirosra sütjük és a sütőrácsra tesszük.
Az olajba a kínai kelt tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, az őrölt gyömbért, a szójamártást, a ketchupöt, végül a rizsbort is, majd felforraljuk. Most belekeverjük a zöldségkeveréket, és az ananászdarabokat. Összeforraljuk és párolt rizzsel tálaljuk. Százéves
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2799 KJ/549 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Petit Villány Chardonnay 2001