A turmixszerű jeges italok, az ásványvízzel, gyümölcslével, vagy természetes anyagból készült szirupokkal felöntött italok újabban különösen népszerűek, például Franciaországban is. Bár a koktélkeverés hazája nem éppen a gall kakas birodalma, erre a piacra is igaz, hogy gyorsabban változik mint régebben, illetve a minőség és a természetes alapanyagok felhasználását tűzi ki célul.
A magyar átlagfogyasztók legfeljebb négy-öt koktélt ismernek, azok közül is néhányat inkább a "jópofa" név alapján választanak - ilyen a Sex on the Beach. Ez utóbbi divatos koktél - amelyet sok helyen "rétegesen" készítenek, és nem keverik össze - az egyik gyorsétterem mixere szerint vodkából, őszibarack likőrből, narancsléből és cranberry juice-ból, azaz sötétvörös színű vörösáfonya léből áll.
A szakmában újabban a Passoa elnevezésű, főleg maracujából és mangóból álló, frissítően természetes gyümölcslikőr hódít.
Jelenleg több mixeriskola is működik Magyarországon, ami egyes szakemberek szerint ez a szakma felhígulásához vezet, ugyanakkor jelzi az igények növekedését.
A magyar vendégek sokkal több koktélt fogyasztanának, ha izgalmasabb lenne a választék, mutatósabbak és a nagyközönség számára érthetőbbek lennének a koktél itallapok, szebbek a poharak. A nívós koktélválaszték kínálása beruházást igényel, amely azonban hamar megtérülhet.
Az árakat a vendéglősök nem érzik magasnak, ám amíg egy féldeci tömény, vagy egy sör szinte mindenki számára elérhető, a koktélok többségét sokan drágállják.