Kenyérsütés otthon

Vágólapra másolva!
A házi kenyérsütésnek megvan a maga semmihez nem hasonlítható  varázsa - állítja szakácsunk, Kaldeneker György. A finom friss kenyér  elkészítéséhez még kenyérsütő gép sem kell, csak némi bátorság.
Vágólapra másolva!

A gyerekkor ízei

"Emlékeszem, kisgyermek koromban a péntek volt a kenyérsütés napja. A nagyi dagasztotta a tésztát, rozsból és búzából őrölt lisztből, kovászból, fateknőben" - meséli a Női Lapozó szakácsa, Kaldeneker György. - "Szakajtókban, langyos helyen kelt addig, míg a nagypapa szárízíkkel, tehenek által lerágott kukoricaszárral, és venyigével felfűtötte a kemencét. Aznap öt-hat nagy kerek rozsos kenyér készült, de mellette laposra nyújtott kenyértésztát megkentek tejföllel és hagymakarikákkal szórtak meg, majd megsütöttek. Így lett az ebéd tejfölös-hagymás lepény. Hogy kihasználják a kemence melegét, ezen a napon sütöttek képviselőfánk-tésztát is, amit vasárnapra töltöttek csak meg. A langyos melegben szárítottak, aszaltak szilvát és felkarikázott almát is, de a kemence szélén aludt meg a tej is. Ropogós és frissen sütött kenyér ízét az óta sem felejtem el."

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ma már sokkal könnyebb dolgunk lehet, ha frissen szeretnénk kenyeret sütni. Nem kell izzadni a dagasztás alatt, és kemencét sem kell fűtenünk. Korszerű és gépekkel felszerelt konyhánk a nagy segítség ebben a munkában.

Miért süssünk otthon kenyeret?

Sok érv szól a házi kenyérsütés mellett. Ha csak a sütéskor szállingózó illatokat említjük, akkor már sokat elárulunk, de maga az egész folyamat egy nagyon izgalmas és igazán "otthonteremtő" dolog.

A kenyér beszerzését nagyon könnyű megoldani bolti vásárlással - csak bedobunk egy előre csomagolt kenyeret a kosárba, és kész is. De gondoljuk csak végig, mi lehet abban a kenyérben, ha az van ráírva, hogy hetekig eláll? Van annak egyáltalán valamilyen illata, netán igazi íze? Jobban járunk, ha inkább pékségben vásárolunk, ott talán vannak igazi kenyerek, de azért ott sem lehetünk biztosak benne, hogy mindig azt kapjuk, amire igazán áhítozunk.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Mi, magyarok, kenyérszerető népség vagyunk. Ez táplálkozásunk egyik alapja, a búza és a belőle készült kenyér nélkül nem igazán elképzelhető az étkezés. És mit kap kezébe egy baba, amikor előjönnek az első tejfogak? Nem gumiból, mesterséges anyagból készült rágókát, hanem egy karéj kenyeret vagy kenyérhéjat...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről