Hozzávalók:
20 db gesztenye, 4 szál petrezselyem gyökér, 1 evőkanál vaj,1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 3 db zsályalevél, 1 zöldségleves kocka, 1 deci tejszín, só, darált bors
Elkészítése:
Éles késsel ejtsünk vágásokat a gesztenyén, tegyük egy sütőlapra és forró sütőben 150 fokon süssük 30 percig. Ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni, majd fejtsük le róla a héját.
Forrósítsuk fel a vajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, a gyömbért és a zúzott fokhagymát.
Pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a meghámozott és felkarikázott gyökeret és a meghámozott gesztenyét.
Öntsünk alá pár deci vizet, majd fűszerezzük zsályalevéllel, darált borssal, ízesítsük sóval és a leveskockával. Közepes lángon addig pároljuk, míg a zöldség megpuhul, majd annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje.
Öntsük hozzá a tejszínt és főzzük pár percig, majd kézi mixerrel pürésítsük.
Finomlyukú szitán passzírozzuk át és forrón tálaljuk csészékbe vagy üvegpoharakba. Tetejére tej- vagy tejszínhabot is halmozhatunk.